Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Naftalin kullanırken dikkat!

Naftalin, güve ve böcekle değil, sağlığımızla mücadele ediyor. Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan, naftalinin aşırı solunması halinde akciğer ve gırtlak kanserine yol açtığını söyledi. Evlerde en çok rastlanan zehirlenmelerin başında naftalin zehirlenmesi geliyor. Özellikle küçük çocuklar naftalini şeker zannedebiliyor. Naftalin yerine alternatif ürünleri tercih edebilirsiniz.


Naftalin, zararlı böcek ve güvelerden kurtulmak için hemen her yerde kullanılır. Özellikle uzun süre kullanılmayacak kıyafetlerin saklanmasında naftalin ilk başvurulan adrestir. Ancak uzun süre naftaline maruz kalmak ve temas etmek sağlığa zarar veriyor. Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan, aşırı solunması sonucu naftalinin akciğer ve gırtlak kanserine yol açtığını söylüyor. Doğan, naftalin yerine organik fosforlu böcek öldürücüler veya içinde böcek öldürücü bileşikler bulunan oltu otu gibi alternatif ürünlerin kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Toz ve tabletler halinde bulunan naftalin maden kömürünün damıtılmasıyla elde ediliyor. Atmosfer ortamında kolaylıkla buharlaşan naftalin özellikle haşere ile mücadele ve kıyafetlerin güvelerden korunması için hemen tüm evlerde kullanılır. Avrupa'nın birçok ülkesinde naftalin satımının yasak veya denetim altında yapıldığını belirten Prof. Doğan, naftalinin kanserojen bir madde olduğunu söylüyor. Doğan, "Naftalin, yapısı gereği vücuda çabuk tesir eder. Uzun süre ya da aşırı solunması sonucu akciğer veya gırtlak kanserine sebep olur. Ayrıca mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, bayılma, ciğerlerde hasar meydana getirebilir. Gözlerde de tahriş oluşturabilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu madde yasaklanmasına rağmen hâlâ ülkemizde kolaylıkla temin edilebiliyor." diyor. Naftalinin sadece solunum yoluyla değil, temas edilmesi durumunda cilt ile de vücuda geçtiğini ifade eden Doğan, zehirlenmelere de yol açabileceğini dile getiriyor. Doğan, naftalin yerine daha sağlıklı ve etkili ürünlerin kullanılması gerektiğini söylüyor. Doğan'ın verdiği bilgilere göre naftalin değil, organik fosforlu veya karbonatlı böcek öldürücüler kullanılmalı. Bu tür böcek öldürücüler hem daha sağlıklı hem de daha etkili. Ayrıca 'sentetik piretroit' adlı madde de sadece güvede değil, hamam böceklerinde de bire bir çözüm üretiyor. Uzun süre naftaline maruz kalan kıyafetlerin mutlaka yıkanması gerekiyor.

Zeynep Kaçmaz


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com