Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


mucize yiyecek balık



Balıkta herkes için yararlı B A ve D vitaminlerinden bol miktarda var...içerdiği koruyucu yağ asidi ile kalp hastalarının sofralarından eksik etmemesi gereken gıdaların başında geliyor.

İçerdiği koruyucu yağ asidi ile balık kalp hastaları için önemli bir besin .Balık kalp hastaları için kırmızı ve beyaz etten daha yararlı olduğunu ifade etti.

Bol miktarda B A ve D vitamini bulunan balığın her yaşta insan için çok besleyici olduğunu dile getiren uzmanlar şunları öneriyor:

Balıkta doymamış yağ asitleri fazla. İçerdiği koruyucu yağ asidi ile balık kalp hastalarının tercih etmesi gereken bir gıda. Bu özelliği ile tam bir kalp dostu. Balık üstelik kolesterol açısından da fakir bir et. Bu açıdan kırmızı ve beyaz etten daha sağlıklı olan balık sağlıklı bir kalp için düzenli olarak tüketilmelidir.

Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için pişirilmesine de dikkat etmek gerekir Balığı ızgarada ya da fırında pişirmek daha sağlıklı. Yağda kızartıldığı zaman kolesterol ve yağ oranı artıyor. Avantajını kaybediyor.





Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemli. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu yaşayanların balık etini fazla tüketmesi gerekiyor.

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neriman İnanç bazı cinsleri pahalı olmasına karşın bu mevsimde bol miktarda bulunan birçok balığın ucuz fiyatı ile herkes tarafından bol miktarda tüketilebileceğini belirtti. Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan balık etinin insan sağlığı açısından birçok faydasının bulunduğunu vurgulayan İnanç balık etinin faydalarını şöyle özetledi:

“Balık eti kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA ve DHA adı verilen bu özel asitler et süt peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek atardamarın tıkanmasını önler böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır tansiyonu düşürür. Bu nedenle şeker hastalarının kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemelidirler.”


Balıkların diğer hayvanlara göre genel olarak daha az yağlı olduklarını bu nedenle kilonun sağlıklı düzeyde tutulabilmesine yardımcı olduğunu ifade eden İnanç balık etinin bu özelliğinden dolayı zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besini olduğunu hatırlattı.

Kılçığı bile faydalı

Balığın protein içeriğinin ete eşdeğer olduğunu fasulyede bulunan proteinlere göre de aminoasitlerin fazla olması nedeniyle daha çok sindirilir ve vücutta daha çok kullanılabilir özellikte olduğunu kaydeden İnanç şöyle devam etti:

“Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemlidir. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu fazla yaşayan menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlıların balık etini fazla tüketmesi gerekir. Sardalya ve somon gibi konserve balıklar ve yumuşak kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar bu nedenle süt ürünleri yanında beslenmemizde daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur.”

Türkiye’nin bazı bölgelerinde iyot eksikliği nedeniyle guatr ve zeka geriliği gibi ciddi sağlık sorunlarının yoğun olarak görüldüğünü hatırlatan İnanç balığın iyot bakımından da zengin bir besin olduğunu vurguladı.

Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A B1 B2 ve D vitaminlerinin balık tüketimi ile karşılanabileceğini bildiren İnanç kızartma işlemi sırasında yağlarda oluşan bazı maddelerin kanser yapıcı özellikte olabildiğini bu nedenle balığın ızgara veya buğulama şeklinde haftada en az iki kez tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi

Kılçığı bile faydalı hele hamsinin her şeyi faydalı ;)


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com