Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


En fedakar babalar

Baba olmak zor iştir. Anne kadar olmasa da yine de büyük özveri ister. İşte hayvanlar aleminden eşi benzeri görülmemiş ‘baba’ örnekleri...

1)Denizatı
Hayvanlar aleminde hamile kalabilen tek erkek canlı olan denizatı dünyanın en ilginç babası olarak listede ilk sırada yer alıyor. Dişi, yumurtalarını erkeğin kuluçkasına bırakıyor ve döllenmesini bekliyor. Yavru sayısı 5 ile 1500 civarında olurken, genel doğum ortalaması 100 ve 200 yavru arasında değişkenlik gösteriyor.

[img]http://foto.ekolay.net/images/galeri2/galeri_19158/02.jpg [/img ]

2)Kedi balığı
Söz konusu babalık olduğunda kedi balığını hafife alamayız. Denizatı gibi hamile kalamasa da onun yöntemi de ilginç ve takdire değer. 48 tane döllenmiş yumurtayı ağzında 60 gün taşıyan ve bu süreçte gerekirse hiç beslenmeyen kedi balığı, yavruları sağlıklı bir biçimde dünyaya getirme konusuna kendini adamış bir baba örneğidir.

3)Keseli kurbağa
Koruma güdüsü yüksek olan başka bir baba hayvan da keseli kurbağadır. Kesesine yerleştirdiği yumurtaların üzerinde kuluçkaya yatarak güvenli bir biçimde çatlamalarını sağlar. Bunun sebebi ise toprakta yeterli nem olmadığından doğduklarında kolayca hareket edebilmelerini sağlamaktır.

5) Zehirli kurbağa
Bu kurbağa, iyi bir baba olmanın yanı sıra iyi bir koca olmasıyla da hatırı sayılır bir üne sahiptir. İki yaşamlılar arasında tek eşli olarak yaşayan tek türdür. Dişi, yumurtalarını yaprağın üzerine bırakır ve erkek de onları suyun altındaki bitkilerin arasına yerleştirir.Bu şartlar altında iribaşlar yeterli besin alamayacağı için baba, yavruların hareketlerini izler ve gerekli durumlarda dişiyi çağırır. Dişi kurbağa ise suya döllenmemiş bir yumurta bırakarak iribaşların besleneceği gıdayı temin eder.

6)İmparator penguen
Hayvanlar aleminde en fedakar babalardan biri de imparator penguendir. Aylarca o keskin soğuklarda yumurtaları, ayaklarıyla göbekleri arasında yere temas ettirmeden taşırlar.Yavrular doğduğunda yaklaşık 100 gün boyunca aç kalmış oluyorlar. Sonra da yavrularını ağızlarıyla beslerler. Görüldüğü üzere dişilerden daha fedakarlardır.

7) Çöl kekliği
Bir yavru dünyaya geldiğinde babalık görevini fedakar bir biçimde yerine getirecek olan hayvanlardan biri de Namaqua çöl kekliğidir. Kuluçka süresinde dişiler gündüzleri , erkekler de geceleri yumurtaları korur.Yavrular doğduktan sonra kendilerini koruyabilmeyi öğrensinler diye anne onları terk eder. Ancak baba onlarla kalır ve su ihtiyaçlarını karşılar.

8)Boynuz gagalı kuş
Bu kuşun da babalık görevini en mükemmel biçimde yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Ağaç kovuklarında yuva yapan bu kuşlarda, dişilerin görevi yavrular doğup uçabilecek seviyeye gelene kadar kovuğun içinde kalıp onlara bakmak ve babanın görevi de içeriye ulaşımı engellemek ve onlara yiyecek getirmektir. Yavrular büyüdüğünde anne, babayla işbirliği yaparak yuvaya yiyecek taşımaya başlar.Bu süreç 4 ile 5 ay arasında olmaktadır. Bu sürecin sonunda yavrular yeterli gücü kazanıp yuvadan uçarlar.

12)Marmosetler
Maymun türlerinden biri olan Marmosetler de babalık adına oldukça çalışkan hayvanlardır.Genellikle yavrular ikiz doğduğundan ve annenin vücut ağırlığının yüzde 25’ini oluşturduğundan anneye çok zarar verir. Babanın görevi ise anne doğumdan sonra toparlanırken bebekleri temiz tutmak ve onları taşımaktır.Bu arada anne genellikle iki hafta içinde tekrar hamile kaldığından bebeklere bakma görevi yine babaya düşüyor!

Teşekkürler, güzel bilgiler için, Harikasın. :)


Mollacami Foto Galerisi

MollaCami.Com