Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim
Kalıpların dışına çıkabilecek miyiz acaba?
A ve B şehirlerinin arası 300 km'dir. A şehrinden B şehrine doğru giden tren saatte ortalama 20 km hızla gitmektedir. B şehrinden A şehrine doğru giden bir kuş da saatte ortalama 80 km hızla uçmaktadır. Kuş trenle karşılaştığında geri dönüp B şehrine doğru uçmaktadır. Tabi trren bu sürede durmadan B şehrine doğru yoluna devam etmektedir. Kuş B şehrine ulaştığında tekrar A şehrine doğru uçmaktadır. Kuş trenle tekrar karşılaştığında geri B şehrine uçmakta, B şehrine ulaştığında tekrar A şehrine doğru uçmakta ve trenle her karşılaştığında aynı döngülü uçuşu yapmaktadır. Kuşun her karşılaşmasını ve geri dönmesini göz önüne alarak toplam ne kadar yol katettiğini bulunuz.
Melik Duyar'ın sanal yaratıcı düşünme kursundan alınmıştır.
Sanırım kardeşlerimiz cevaba ulaşma konusunda zorlanmışlar biraz. Zor gibi görünüyor ama birkaç işlemde sonuca ulaşacaksınız hatta bu kadar basitmiymiş deyip kendinize şaşıracaksınız. :) Tecrübeyle sabittir. :)
Tren 300 km mesafeyi satte 20 km ile giderse 300/20=15 saatte alır.Bu da kuş 15 saat uçacak anlamına gelir.saatte 80 km hız ile uçan kuş 15 saat boyunca 15.80=1200 km yol alır.Aslında başlık itibariyle işkillenmedim değil ama bir matematikçi olarak başka da bir şey gelmedi aklıma :)
bende 1200 km buldum ama tabi ilkokul matematiği ile denklem falan yapmadım tamamen mantık yürüttüm;))
yani işlem yaparken...
bi yerden bi ilginçlik mi çıkacak acaba ???
bi kaç kez okudum soruyu , sanki kuş hiç A şehrine gitmiyo gibi. yanlış mı anladım acaba?
Kuş trenle karşılaştığında geri dönüp B şehrine doğru uçmaktadır.
doğr bak aslında dikkatsizim sanki:))
Evet kuşun A şehrine gitme zorunluluğu yok.soru bunu dile getirmiyor zaten.sadece alınan yol soruluyor.soruyu soran kardeşimiz aydınlatsa daha eftal olacak....biz kalıpların dışına çıkamadık galiba,denklem filan kurduk.bakalım kalıp dışı neler olacak...
Tren 300 km mesafeyi satte 20 km ile giderse 300/20=15 saatte alır.Bu da kuş 15 saat uçacak anlamına gelir.saatte 80 km hız ile uçan kuş 15 saat boyunca 15.80=1200 km yol alır.Aslında başlık itibariyle işkillenmedim değil ama bir matematikçi olarak başka da bir şey gelmedi aklıma :)
Matematikçi olarak ulaştığınız çözüm yolunda kalıpların da dışına çıkmışsınız ve doğru cevabı bulmuşsunuz fuadesra kardeşim. Tebrik ederim. :)
Ayrıca ekmel kardeşimizi de tebrik ederiz o da doğru cevabı bulanlar arasında.
Kalıpların etkisinde kalan kardeşlerimiz ki buna ben de dahilim :) normal karşılaşma problemi ve fizik bilgilerini bütünleştirerek çözmeye çalışıyormuşuz ve doğru sonuca ulaşamıyormuşuz. ::) :)
nasıl mutlu oldum dikkatsiz miyim diye kızıyordum kendime istesemde kalıpta kalamam dedim ya ilkokul matematiği ile zor çok zor;)))
Güzel soru tam Öss sorusu.. ;D
Elimize ve elinize sağlık o zaman :)
sonsuza kadar devam eder
20 + 80 = 100 km
4/5 ile 1/5 oluyor
300 km yolda karşılaşmaları 3 saatte olur.
1. Karşılaşma : 3saat 60. km de karşılaşırlar
2. Şehre dönüş: 240 km den başlar.. 192 km olur
3. karşılaşma 153,6 olur..
4. şehre dönüş: 122,88 olur..
..
..
sonsuza dek gider herhal :)