Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ahşap pencerenin yerini ne tutar?

AHŞAP PENCERENİN YERİNİ NE TUTAR?
Hiçbir şey. Ahşaptan vazgeçmemeniz için size en az 10 neden:

1. Ahşap pencereler güzeldir.
Buna zaten kimsenin bir itirazı yok, herkes ahşabı seviyor. Ama ahşap “gülü seven dikenine katlanır” deyimini geçersiz kılıyor galiba, çünkü dikeni yok. Ahşap pencerenin “güzel” olması görüntüsünden mi yoksa yaptığı görev için “doğru” seçim olmasından mı geliyor acaba?

2. Ahşap pencereler uzun ömürlüdür.
İngiliz standartları çam doğramalar için 60 yıl hizmet ömrü veriyor, etrafımızda 100 yıldan beri çalışan pencereler bulmak mümkün. Bize inanmıyorsanız Greenpeace’a (http://archive.greenpeace.org/~toxics/pvcdatabase/productalt.html) sorun PVC pencereler için verdikleri ömür 20-25 yıl. Ayrıca ahşap paslanmaz, korozyona uğramaz, mor ötesi ışınların etkisiyle kırılganlaşmaz.

3. Ahşap pencereler boyut ve şekil değiştirmez.
Ahşap üstün mekanik özelliklere sahiptir. Ahşabın taşıma gücü, eğrilme ve bükülmeye direnci, ısı değişiklikleri ile boyut değiştirmemesi, onu pencere üretimi için en ideal malzeme yapmaktadır. Örneğin metal doğramalar ısı ile boyut değiştirir ve bu da kasa kanat arasındaki uyumu etkiler, sonuç olarak bir metal doğramanın hava sızdırması 20°C ile 50°C arasında iki kat artabilmektedir. Aynı ısı değişimi ahşap doğramada hiçbir değişiklik yapmaz.

4. Ahşap pencerelerin bakımı ve tamiri kolay.
PVC pencere üreticilerinin “bakım istemez” sloganları çok ilginçtir. PVC ve alüminyum bakım kabul etmiyor ki! Ahşap pencerelerini 5-8 yılda bir boyamanız gerekebilir, ama onu 100 yıl kullanabilirsiniz. PVC pencerenizi ise en fazla 25 yıl sonunda çöpe atmak zorundasınız. En büyük hasara uğramış, çürümüş ahşap pencereyi bile bir marangozun tamir etmesi kolaydır. Çürük kısım kesilip atılır yerine sağlam malzeme eklenir. Ahşabın vida tutama kabiliyetinin yüksek olması da çok büyük bir avantaj, kolayca bozulan menteşeleri değiştirebilir, pencere kolunu yenileyebilirsiniz.

5. Ahşap her şekle girer.
Ahşap pencereler sınırsız şekil, doku ve renk olanağı sunar. Ayrıca renk değiştirme olanağı tabi, aynı pencereye bakmaktan sıkılırsanız rengini değiştirebilirsiniz.

6. Ahşap pencereler güvenlidir.
Masif ahşap eğrilip bükülmediği için, rüzgar yüklerine dayanıklıdır. Hızsızlar da ahşap pencereleri sevmezler. Ahşap doğramayı PVC gibi kesmek veya kanadı kasadan ayırmak kolay değildir. Bu sorunu aşmak için ahşap dışındaki pencerelerde karmaşık ve pahalı mekanizmalar kullanılmaya başlanmıştır ama bunlar da henüz yetenekli hırsızlarla baş edememektedir.

7. Ahşap pencereler ekonomiktir
Bütün yukarıda sayılan özelliklerinden dolayı ahşap pencerelerin ilk yatırım maliyeti bile PVC ve metal pencerelerden daha düşüktür. Fiyat karşılaştırması yaparken çok sık düştüğümüz bir hata var. Karşılaştırma aynı performansı gösteren iki ürün arasında yapılmalıdır. Uzun vadede ise ahşap, alternatiflerine göre çok daha ucuzdur.

8. Ahşap pencerenin montajı kolaydır. Ahşap hata kabul eder. Kör kasada veya pencerenin kendisinde ufak tefek boyut hataları montaj sırasında sıradan bir marangoz tarafından düzeltilebilir.

9. Ahşap ısı yalıtımı konusunda şampiyon! Ahşabın ısı yalıtımı özelliği çelikten 400 kat, alüminyumdan 1800 kat daha fazla. Bir pencerenin ısı yalıtım özelliği sadece çerçeve malzemesine bağlı değil kuşkusuz. Kullanılan camın cinsi, montajı, kasa-kanat arasındaki boşluk, kullanılan metal bağlantı elemanları, pencerenin duvara montajı hepsi çok önemli. Diğer bütün şartlar eşit olduğunda bir ahşap pencerenin ısı yalıtım değeri PVC’den ve ısı köprülü alüminyumdan %10 daha iyi. Çoğunlukla göz ardı edilen en önemli konu ise bir pencerenin kullanım ömrü boyunca bu özellikleri muhafaza etmesi. İşte ahşabın pencere malzemesi olarak en önemli üstünlüğü bu.

10. Ahşap kullanmak çevreyi korur.
Burada sadece küçük bir örnek verelim. PVC pencere üretimi için, aynı boyutlarda bir ahşap pencereye göre, tam sekiz misli enerji harcıyorsunuz. Üstün ısı yalıtım özellikleri, üretim sürecinde sebep olabildiği çevre kirliliğinin azlığı ve en önemlisi; kaynağının yenilenebilir olması, ahşap pencereyi çevre konusunda rakipsiz kılmaktadır. Daha fazla bilgi için “Neden Ahşap” bölümüne bakabilirsiniz.

Ahşap pencereleri ile başı belada olanların bu yazıyı okurken gülümsedikleri muhakkak, ama okumaya devam edin. Kabahat ahşapta değil. Kabahat, tasarımda, şartnamede veya üretimde. Ahşap o kadar mükemmel bir malzeme ki, herkes onun bu özelliğine güvenerek, yeterli dikkat ve özeni göstermiyor. Çağımızın gereksinmeleri, ahşap pencere üretiminde de çağdaşlığı gerektiriyor.

teşekkürler degerli kardeşim

İlginiz için ben size teşekkür ederim değerli kardeşim.


Dekorasyon ve Mimarlık

MollaCami.Com