Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Grip bitti, jelden korunma başladı




Domuz gribi ile sayısı hızla artan ancak sağlığa uygunsuz olarak üretim yapan firmalara, Sağlık Bakanlığı'ndan ceza yağdı. Domuz gribinden sonra halk sağlık düşmanı jellerden korunmanın derdine düştü.

Berna Balcı'nın haberi
Domuz gribi salgınının etkisi ve tüketicilerin talep yoğunluğuyla her geçen gün daha da büyüyen ‘grip pazarı’, antibakteriyel jel pazarına yönelik yatırımın da iştahını kabartıyor. Sağlık koşullarına uygun üretim yapmayan firmalar ise en az grip kadar sağlığı tehdit ediyor.
14 Aralık itibarıyla Sağlık Bakanlığı, domuz gribinden 62 kişinin daha hayatını kaybettiğini, ölenlerin sayısının 415’e yükseldiğini açıkladı. Domuz gribinin alınan önlemler karşısında dahi can kayıplarıyla sonuçlanacak şekilde ilerlemesi önlemlerle birlikte, sağlık sektöründeki bir takım gelişmeleri de beraberinde getirdi. Antibakteriyel hijyen jeli olarak bilinen el temizleme jeli üretimindeki patlama, geçtiğimiz dönemde haberlere sıkça konu oldu.
Bu artışa en belirgin örnek geçtiğimiz Kasım ayında piyasada hijyen jeli üretimi üzerine faaliyet gösteren firma rakamlarından gözlendi. Domuz gribi öncesinde sadece 3 firma antibakteriyel jel üretimi gerçekleştiriyordu. H1N1 virüsü ile ilgili ölümler arttıkça bilgilenmenin de artması, insanların temizliğe hassasiyetlerinin de tetiklenmesine yol açtı. Süreç sonunda jel üretimi yapan firma sayısı 3’ten 55’e yükseldi.
YASAL VE SAĞLIĞA UYGUN OLAMAYAN ÜRETİM
Domuz gribi salgınına karşı aşı olma tartışmaları sürerken, temizlik konusundaki hassasiyet de arttı. Pazarda yüzde 300’ün üzerinde bir büyüme gözlenirken, satışları en çok tetikleyen faktörün, uzmanların yapmış olduğu tavsiyeler olduğu belirlendi. Mevcut hızla yılsonuna antibakteriyel jel sektör büyüklüğünün 1 milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Pazar, Eylül ayı itibarıyla 153 bin TL'lik, yılın ilk 9 ayı itibarıyla da 797 bin TL’lik bir hacme sahip.
2009 Aralık ayı itibarıyla en hızlı genişleyen pazar olan ‘antibakteriyel jel’ üretiminde de kaçak üretim faaliyetlerinin başlaması çok sürmedi. İstanbul Valisi Muammer Güler, vatandaşları konuyla ilgili uyarırken, şu açıklamalarda bulundu: “Dezenfekte amacıyla kullanılan jel ürünlerinin birçoğunun merdiven altında üretildiğini, terkibinde etkin maddenin bulunmadığını tespit ettik. Vatandaşların bu tür malzemeleri kullanırken, sağlık ürünlerinin yasal şekilde üretilmiş olduğuna dikkat etmesini istiyoruz. Lütfen; prospektüste ne olduğu belirtilmeyen ürünleri almayın. Bu konuda Sağlık Bakanlığı yetkilileri kontrol yapacak. Ancak bu ürünlerin tüketiminin artmasıyla kalitesiz ürünlerin piyasada dolaştığını biliyoruz.”
SAĞLIK BAKANLIĞI OLAYA EL KOYDU
Bakanlık Aralık ayı içinde domuz gribi ve antibakteriyel jel kullanımı hakkında yayınladığı bilgilendirme yazılarında şu ibarelere yer verdi: “Yaşanmakta olan H1N1 pandemisi dolayısıyla piyasada kullanımı artan antibakteriyel el temizleme jeli, sıvısı, köpüğü vb. ürünlerin, Bakanlığımıza 5324 sayılı Kozmetik Kanunu doğrultusunda bildirimlerinin yapılmasına rağmen, ambalaj ve tanıtım materyallerinde:
-H1N1, Hepatit, H1N5, AIDS vb. türünden enfeksiyon hastalıklarına karşı etkili,
-Antimikotik,
-Virüs, küf, mantar vb. mikroorganizmalara karşı etkili,
-Bakterisid, antiviral, domuz gribine karşı vb. türünden kozmetik ürünlerin, ilgili mevzuatta yer aldığı şekliyle sınırlı tanımı ve kapsamı dışındaki ibarelerin kullanılması yoluyla, tüketicinin yanıltıldığı ve halk sağlığını tehdit edici durumların oluştuğu tespit edilmiştir.
5324 sayılı Kanun doğrultusunda yapılan piyasa kontrollerinde mevzuata aykırılığı tespit edilen kozmetik firmaları hakkında idari işlem başlatılmaktadır. Yukarıdaki tanıtım bilgilerini içeren ve dezenfektan veya antiseptik amaçlı olarak piyasaya arz edilmek istenen ürünler için, Bakanlığımız İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı’na ‘Ara Ürün İzin Belgesi’ almak üzere başvuruda bulunulması gerekmektedir.”
Bu açıklama hijyen jeli üreten firmalara bir nevi uyarı niteliğinde olup, söz konusu asgari koşulları sağlamayan üreticinin tesisine ceza olarak geri döneceğini haber verir nitelikteydi.
Sonuç olarak isimleri açıklanmayan, 5234 sayılı Kanun doğrultusunda, kozmetik firmaları için belirlenen asgari şartlara uymayan üretim faaliyetlerinde bulunan firmalara henüz alt ve üst limitleri bilinmeyen miktarlarda cezai yaptırım uygulandı.

EKOTRENT

teşekkürler degerli kardeşim


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com