Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


AIDS kadar tehlikeli hastalık

AIDS kadar tehlikeli hastalık

Nefes alıp verebilme gücünü giderek azaltan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tüm dünyada en çok öldüren hastalıklar sıralamasında AIDS ile birlikte dördüncü sırada yer alıyor

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Polatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın bilinirliğini artırmak amacıyla düzenlenen Dünya KOAH Günü'nün bu yıl 18 Kasımda yapılacağını belirtti.

Akciğerlerin erken yaşlanması olarak kabul edilebilecek KOAH'ın, kişilerin nefes alıp verebilme gücünü giderek azalttığına işaret eden Polatlı, şunları kaydetti:

''KOAH'ın en önemli nedeni, başta sigara olmak üzere, tütün ve mamullerinin içilmesidir. İster aktif içici olsun ister pasif olsun, tütün dumanına maruz kalan kişilerde, KOAH başta olmak üzere solunum sistemi hastalıklarının gelişme riski artmaktadır. Tütün dumanı dışında, meslek nedeniyle toz, duman ve çeşitli gazların solunması, hava kirliliği oluşumuna yol açan kömür, odun, tezek gibi bitkisel ve hayvansal kaynaklı yakıtlar da KOAH'a yol açabilir. Ayrıca toplumun yüzde 1'inden az kısmında görülen doğuştan akciğer harabiyetini azaltan bir faktörün eksikliği de KOAH gelişimi için risktir.''

Polatlı, KOAH'ın, temelde akciğerler için tanımlamış bir hastalık olduğunu belirterek, kalp damar hastalıkları, kemik erimesi, kas hastalıkları, unutkanlık gibi bilişsel fonksiyonlarda bozulma, erken yaşlanma gibi birçok organ hastalığının da KOAH'a eşlik ederek, hastalığın şiddetini artırabileceğine dikkati çekti.

-HER YIL 3 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR-

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, KOAH nedeniyle her yıl 3 milyon kişinin öldüğünü, bunun da KOAH'ın tüm dünyada en çok öldüren hastalıklar sıralamasında AIDS ile birlikte 4. sırada yer aldığı anlamına geldiğini vurgulayan Polatlı, şu bilgileri verdi:

''KOAH'a Karşı Küresel Girişim (GOLD) grubuna göre, yüz milyonlarca insan, her gün KOAH nedeniyle acı çekerken, hastalık hala en az teşhis edilen ve en yetersiz tedavi edilen hastalık özelliğini sürdürüyor. Halk sağlığı yetkililerine göre, KOAH'lı hastaların yaklaşık yüzde 80'i henüz teşhis edilmemiştir.''

-TÜRKİYE'DE DE DÖRDÜNCÜ ÖLÜM NEDENİ-

Polatlı, yaklaşık 5 milyon KOAH'lı hasta bulunan Türkiye'de, hastalığın dördüncü ölüm nedeni olduğunun tahmin edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Kamuoyu ve sağlık personelinin hastalık konusunda yeterli bilince sahip olmadığı ve hastalık tanısı için gerekli soluk testi cihazlarının çok az sağlık kuruluşunda bulunduğu Türkiye'de, her 10 hastadan sadece birine tanı konabildiği tahmin edilmektedir. Yani Türkiye'de, her 10 hastadan 9'u hasta olduğunu bilmemektedir.''

KOAH'ta erken teşhisin önemine işaret eden Polatlı, ''Spirometri'' adlı basit bir soluk testiyle hastalığın kolaylıkla teşhis edilebildiğine dikkati çekti.

Polatlı, ''Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı''nın hayata geçirilmesi ve ''Dumansız Hava Sahası'' projesinin uygulanmaya başlanmasını, KOAH başta olmak üzere birçok hastalığın yükünün azaltılmasında önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

AA


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com