Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Driver Kurulumu, Sata ve AHCI Driver Sorunu

"Format nasıl atılır" başlıklı yazımızda Windows XP kurulumundan bahsettik. Notebook'larda çokça karşılaşılan sorunlardır Windows XP kurulumu yaparken Sata sorunu yaşamak veyahut AHCI driver sorunu, ya da normal sürücü tanıtamama sorunu...

Öncelikle şu SATA meselesinden bahsedeyim.

"SATA yani Seri ATA, bilgisayar donanımı içerisinde bir veri taşıma teknolojisidir." Diyor Vikipedia. Yani 3-4 yıl içerisinde bilgisayarlarda olan bir uygulama; Windows Vista kurarken böyle bir sorunla karşılaşmazken Windows XP kurarken böyle bir sorunla karşılaşıyoruz.

Sorun nasıl oluyor? Windows XP kurulum aşamalarına başlıyoruz, CD'yi boot ekranından seçiyoruz ve "Windows XP'yi şimdi kurmak için ENTER'e basın" "Onarmak için R'ye basın" gibi iletilerin çıktığı ekrana kadar geliyoruz. Bundan sonraki aşamaya geçmek istediğimizde sürücümüzde disket, CD olmadığına dair bir uyarı alıyoruz.

Bu demektir ki kurulum yapmaya çalıştığımız Windows XP CD'sinde SATA sürücüleri eksik! Sata sürücülü XP CD'si ile kurulum yapmamız gerekir. Sata XP CD'niz yoksa nasıl oluşturmamız gerektiğini ayrı bir mevzu olarak ele alacağız.

***

Vee AHCI meselesi... :)

"Format nasıl atılır" başlıklı çalışmamda kullandığım Acer 5735Z marka bilgisayarda Windows Vista kurulu idi. Windows XP kurmak istediğimizde, Bios ayarlarına müdahale etmeden, kurulumu tamamlamak olanaksız. Bios ayarlarında Sata Mode seçeneği AHCI olarak seçili imiş. Biz o ayarı IDE yapıp kuruluma devam ettik.



Bilgisayardan istediğimiz performansı alabilmek için, daha az enerji ile çok iş yapabilmek için AHCI özelliğinden istifade etmemiz, mahrum kalmamamız gerekir.

O zaman XP kurduktan sonra o seçeneği tekrar AHCI yaparız, olmaz mı? Maalesef olmuyor; çünkü sürücünüz eksik. Bunu ya XP CD'nize entegre edeceksiniz ya da IDE modunda kurduktan sonra;

Bilgisayarım, sağ tıklıyoruz, Donanım > Aygıt Yöneticisi > IDE ATA/ATAPI denetleyiciler> Intel(R) 2 port Serial ATA Storage Controller

Sağ tıklayıp Güncelleştir diyoruz, "Hayır, bu kez değil" seçeneğini işaretleyip, "Listeden kendim seçeceğim" seçeneği ile "Arama, şu konumdan yükle" diyoruz, "Disketim var" diyerek daha önce acer'in sitesinden indirdiğimiz Sata Ahci driver'i içerisindeki iaStor.inf dosyasını gösteriyoruz.

Everest diye bir programdan bahsetmiştim, onunla sürücümüzün modelini öğreniyoruz. Az önceki pencereye dönüp listeden o modeli seçiyor ve ilerliyoruz, sürücümüz kuruluyor. Daha sonra Bios ayarlarından Sata Mod'unu AHCI yapabiliriz.

Sata sürücüsünü SETUP'tan kurmayı kesinlikle denemeyiniz, tekrar XP kurmak zorunda kalırsınız...

***

Faruk Ö. Aktaş

sağolasın ellerine emeklerine sağlık..


sağolasın ellerine emeklerine sağlık..


PC Ipuclari

MollaCami.Com