Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Format Nasıl Atılır? (Windows XP Kurulumu)

"Bilgisayara Format Atmak" ifadesi, sabit diski biçimlendirip yerine yeni bir işletim sistemi kurmaktan ibarettir. İşletim sistemi olmadan bir bilgisayarda işlem yapamayız. Bu nedenle bilgisayarımızda işletim sisteminin kurulu olması gerekir. Zaman zaman zararlı yazılımların bilgisayarımıza sızmış olması veyahut bizden kaynaklanan sorunlar nedeniyle işletim sistemimizi yenilememiz gerekebilir. Kısaca, "formatlama" dediğimiz mesele...

Bir sürü işletim sistemi vardır; Microsoft firmasının Windows işletim sistemi, Apple firmasının Macintosh işletim sistemi ve Linux işletim sistemleri gibi... Ülkemizde çoğunluklu olarak Windows işletim sistemi kullanılmakta; yeni yeni de Tübitak'ın oluşturduğu Linux tabanlı ulusal işletim sistemimiz Pardus kullanılmaya başlanmakta.

Windows alışkın olduğumuz bir işletim sistemi, Windows'un da XP sürümü en çok kullanılan ve tercih edilen bir sürüm. Windows 98, Windows NT(Milenyum, 2000), Windows XP, Windows Vista, Windows 7... Bunlar da diğer sürümleri...

Windows sürümlerinin de kendi içinde kullanıcılara göre sürümleri mevcut. Mesela Windows XP Home, Windows XP Media Center, Windows XP Professional. Normal bir kullanıcı için o kadar da mühim farklılıklar değil. Biz Windows XP Professional işletim sisteminin kurulum aşamalarını göreceğiz.

Bunun için elimizde bir Windows XP Professional CD'si bulunmalı. Ve tabi bunun lisans anahtarı gerekli. :)

Kurulumda Acer Aspire 5735Z marka notebook (laptop, dizüstü) bilgisayar kullandım.



Bilgisayarda C ve D olmak üzere sabit diskim iki parça. C'de daha önce yine Windows XP Pro. yüklü idi. Sürücüler formatlanacağı için içerisinde bulunan önemli belgelerimi bir başka diske alıyorum. Aslında D sürücüsünü formatlamamıza gerek yok; sistem C'de ve C'nin formatlanması yeterli. Önemli verilerimi D'ye alabilirim. Fakat ben D'yi de biçimlendirmek, 250 GB olan sabit diskimi yeniden bölümlendirmek istiyorum, belki C, D ve E olmak üzere 3'e de ayırmak istiyorum, bu kendi tercihimiz.

Bilgisayarımın sabit diskinde, yani masaüstünde, belgelerimde vs. bana lazım olan, ve silinmesini istemediğim verilerimi bir harici diske kopyaladım. DVD'ye de yazdırabilirsiniz, çok az ise flash disk de kullanabilirsiniz. Benim formatlayacağım bilgisayarda 80 GB veri vardı ve 320 GB'lık bir harici diske kopyaladım.

Bilgisayarım formatlanmaya hazır. Bilgisayara XP Cd'sini takıyorum ve yeniden başlatıyorum. Bilgisayar yeniden başlarken zamanlamayı iyi yapmalıyım. Bilgisayar yeniden başlarken, İşletim sistemi görünmeden alt kısımda bir yazı görürüz.

Press F2 for Setup, Press F12 for Boot gibi yazılar... Tabi bu tuşlar bilgisayarın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir, mesela Del tuşudur kiminde, kiminde ESC tuşudur Boot tuşu...

Boot, Setup gibi terimler kullandım, nedir bu terimler?

Boot diye bahsettiğim bilgisayarın nasıl ve nereden başlayacağı, ekranda neyin gösterileceğidir. Boot tuşuna bastığımda ekrana seçenekler çıkar. CD'den mi başlatacağım, yoksa sabit diskimden mi başlatacağım... Bu gibi tercihleri sunar.

Biz bilgisayarı CD'den başlatacağız; çünkü işletim sistemi kuruyoruz. Bunun için model olarak sunduğum Acer bilgisayarda açılışta, siyah ekranda, en altta beyaz yazılı Press F12 yazısını görür görmez F12 tuşuna birkaç kez basıyorum ve boot ekranı karşıma çıkıyor. Ekranda 4 seçenek var resimde gördüğünüz gibi, Cd'den başlatacağım için 2. seçeneği seçiyorum.



Faruk Ö. Aktaş

Evet, bu aşamadan sonra siyah zemin üzerinde ekranın sol üst köşesinde "CD'den veya DVD'den başlatmak için bir tuşa basın" yazısını görüyorum.

Enter tuşuna basıyorum ve yine ekranın en üst köşesinde "Kur dosyaları topluyor, kopyalıyor" şeklinde kurulumun başlayacağına dair mesajlar görüyorum. Bu aşamalarda yapmam gereken sadece izlemek. :)

Ve o masmavi ekrandan sonra bir başka ekranla karşılaşıyorum bana seçenek sunan.



Biz format atacağız; onarma yapmayacağız. Bu nedenle "Windows XP'yi şimdi kurmak için ENTER tuşuna basın" ibaresini dikkate alıyorum ve ENTER tuşuna basıyorum.



Şimdi karşımıza gelen ekran normal program kurarken de karşılaştığımız "sözleşmeyi kabul ediyorsanız işaretleyin..." gibi sorular soran bir ekran. Kabul ediyoruz, ki bir heyecanla kuruluma başladık. :) F8 bizim KABUL tuşumuz, ekranın altında da görüyorsunuz.



Onarma yapmayacağımızı belirtmiştik, bu nedenle ESC tuşuna basıyoruz.



Şimdi karmakarışık bir ekran geldi; aslında o kadar da karışık değil. Sabit diskimizi gösteriyor ayrıntılarıyla. O gördüğümüz Birim1, Birim2, Birim3... yazan yer bizim sabit diskimiz. Çalışmamın en başında D'yi de formatlayacağımı söylemiştim. Yani yalnızca C'yi formatlamak isteyenler seçimi yapıp ilerleyebilirler. Ben tümünü formatlayacağım ve yeniden bölümlendireceğim. Önemli belgelerimi de yedeklemiştim.

"Seçili bölümü silmek için D'ye basın"
ibaresini görüyorum. Tüm bölümleri sileceğim, yani aslında içeriğini sileceğim, NTFS dosya biçimini temizleyeceğim ve tertemiz, bölümlenmemiş bir diskim olacak.

Her üç birime de yapacağım bir işlem, yani D'ye basıyorum. Ama yeterli değil D'ye basmak, bir de L'ye basın diyor, L'ye basıyorum. Aynı işlemi diğer birimlere de uyguluyorum.

Neticede 238,465 GB gibi bir boyutum oluştu, bölümlenmemiş birim. 250 GB idi, diyeceksiniz, 11 GB kadarı sistem için gerekli dosyalar, kayıp değil yani.



C ve D olmak üzere ikiye bölmek istiyorum diskimi.

Fotoğrafta da gördüğünüz gibi 238,400 GB sabit diskim var. İki eşit parçaya bölmek istiyorum. 119,200'er GB parçalara bölebilirim veyahut biri 100 diğeri 138 de olabilir, sizin tercihiniz. Ben yaklaşık iki eşit parçaya bölüyorum; bunun için ekrandaki 238,460 rakamını Back Space (Silme tuşu) ile siliyorum ve yerine 116000 gibi bir rakam giriyorum, dedim ya tercihinize kalmış.



Gördüğünüz gibi iki ham bölüm oluştu. C ve E. Niye C ve D değil? Çünkü D'de bir harici disk var, tabi harfi o kadar mühim değil. Harici disk olmasaydı D harfi atanacaktı :)

Tabi sistemi C sürücüsüne kurmak istiyorum. C seçili iken "Seçili öğede Windows XP'yi kurmak için ENTER tuşuna basın" ibaresini de göz önünde bulundurarak ENTER tuşuna basıyorum.



Ve üstteki ekranla karşılaşıyorum.

Bölümü NTFS dosya biçimini kullanarak biçimlendir, diyor yani üstte de belirttiği gibi ENTER'e basıyorum.



Kurulum başlamıştır; C sürücüm biçimlendiriliyor ve yerine Windows XP Professional işletim sistemi kuruluyor. Burada beklemekten başka bir şey yapmıyorum.

Üstteki işlem biraz uzun sürebilir, 35-40 dk gibi. Bittikten sonra ona benzer bir ekran daha çıkar bir alttaki fotoğrafta olduğu gibi. O biraz hızlı ilerler, benzer bir ekran daha çıkar; rası renkte değil kırızı renkte ilerler ve ardından bilgisayarı tekrar başlatır.



Tüm bu aşamalarda biz hiçbir işlem yapmıyoruz!

Bilgisayar açıldıktan sonra;



ekran görünümü bu şekildedir ve yine bekleriz.

Kısacası artık formatlama işlemi bitmiş ve XP kuruluma başlamıştır.



Kısa bir süre sonra üstteki ekranla karşılaşırız ve İleri diyerek ilerliyoruz.

Alttaki pencere ile karşılaşıyoruz ve "Adı" yerine bir isim giriyoruz, mesela "mollacami" :)



Yine "İleri" deyip ilerliyoruz. Bir sonraki ekran çıkana kadar bekliyoruz. Sonraki ekran lisans anahtarımızı gireceğimiz ekrandır. Elimizde bulunan 25 haneli lisans anahtarını giriyoruz ve İleri diyoruz.



Şifremiz onaylanıyor ve sonraki ekran yönetici (Administrator) bilgileri. Bu bölümde şifre girmenizi tavsiye etmem. Üstteki "Bilgisayar adı" kısmını silip adınızı yazabilirsiniz.

Gelen ekran tarih, saat ve yer ayarları. Zaten Türkiye için standart ayarlar seçilmiş, ilerliyoruz.









Üstteki adımda kullanıcı adımızı girerek ilerliyoruz.



İlk Hoşgeldiniz ekranı. :)



ve masaüstümüz...



Faruk Ö. Aktaş

teşekkürler degerli kardeşim

Allah razi olsun kardeşim, çok emek vermişsiniz çokta faideli olmuş inşaallah.

Emeklerinize sağlık

Elbette yapmamız gereken her şey bitmiş değil, zahmetli olan driver, yani sürücü kurulum işlemine geldik.

Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız yapmanız gereken pek fazla bir işlem yok. Fakat dizüstü bilgisayar için sürücü tanıtmak kolay bir işlem değil; hatta elinizde bilgisayarı satın alırken ürünle beraber gelen sürücü CD'leriniz yoksa...

1. Sürücü kurarken öncelikli olarak anakart (chipset) sürücüsünden başlıyoruz.
2. Ekran kartı, yani VGA sürücüsü.
3. Ses kartı, Audio sürücüsü..
4. Modem sürücüsü.
5. Kart okuyucu, card reader sürücüsü.
6. Ethernet, yerel ağ sürücüsü.
7. Wireless sürücüsü.
8. Varsa bluetooth sürücüsü,
9. Webcam sürücüsü.

Bu sırayı takip etmek sürücülerimizi hatasız tanıtmamızda kolaylık sağlar.

Sürücüleri nereden bulacağız?

Masaüstü bir bilgisayarınız var, sürücü nasıl bulacaksınız? Laptop olsa en azından markası yazıyor ve google'de aratıp bir şeyler buluyorsunuz.

Masaüstü bilgisayarınızın anakart modelini, ekran kartı modelini, ses kartı modelini bilmiyorsanız sizin için bir program mevcut.

Everest Ultimate indirin!

Everest Ultimate programını indirip kurduğunuzda, üst kısımda "Rapor" butonunu göreceksiniz, tıkladığınızda bilgisayarınızın anakartının, ses kartının... kısacası tüm sürücülerinin marka ve modelini sıralayacaktır. İlgili sürücüyü indirip kurabilirsiniz. Daha açıklayıcı olarak "Sata driver sorunu, Ahcı driver sorunu ve Driver kurulum bilgileri" adlı dersimizde detaylara değineceğim inşaallah...

eline emeklerine sağık teşekkür ederim sağolasın kardeşim..


eline emeklerine sağık teşekkür ederim sağolasın kardeşim..


Rica ederim. Biraz uzunca izah ettim; fakat ayrıntılara değinmek istedim. Herhangi bir problem yaşarsanız burada yazınız, birlikte çözüm üretelim. :)

Çok emek vermişsiniz.. teşekkür ederiz. Allah razı olsun.

Amin; Rabbim sizlerden de razı olsun...

Faydalı olması ümidiyle...


PC Ipuclari

MollaCami.Com