Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dünyanin en ilginc gölü!



nasıl yani ??? ???

bende merak ettim bu konu hakkında bilgi rica etsek axaraylımdan.

yer:amerikadaki yellowstone milli parkı

sadece bunu biliyorum... ::)

isin icinde amerika varsa yapaydir bu göl! ;)

Gerçekten ilginçmiş...Paylaşım için teşekkürler kardeşim... :)

Yellow stone milli parkı gayzerleri ile meşhur bir milli park...
(gayzer: yeraltı sıcak sularının hızla yeryüzüne yükselmesi ile oluşan şekil... anlatabildim mi?)

bu da o şekillerden birdir bence...



enteresan ::)

Amerika'daki Yellowstone Milli Parkı, Amerika'nın kuzeyinde Wyoming, Montana ve Idaho yani üç eyalete yayılmış, 8.983 km. karelik devasa bir doğal park.

Park özellikle metrelerce yukarı fışkıran sıcak su gayzerleri, şelaleler, sıcak su kaynakları, süpervolkanlar, diğer ilginç jeotermal özellikler ve ayı, bizon, kurt gibi vahşi hayvanlarıyla çok ünlü.

Dünyanın en ünlü gayzeri olan 'Old Faithful Gayzer' de burada.



Daha insanlığın yazılı tarihinden önce, büyük bir volkanik patlamayla, devasa büyüklükteki kül tabakası Amerika'nın ve Meksiko'nun Kuzey bölgelerini ve Pasifik kıyılarının bazı bölümlerini kaplamış. Dünyanın bilinen en büyük volkanik patlamalarına sahne olan Yellowstone bölgesinde, sonradan büyük iklim değişiklikleri meydana gelmiş.

Lavlar St.Helen dağının küçülmesine neden olmuş ve kocaman bir magma ağzına oturan, 70X30 kilometrelik bir çöküntü (kaldera) oluşturmuş.



Park ismini Yellowstone Nehrinden alıyor. (İngilizce bilmeyenler için 'Sarıtaş Nehri' anlamına geldiğini de belirtelim.)

Buraya ilk önce kızılderililer gelmiş, avlanmaya, balık tutmaya başlamışlar, hatta kabileler volkanik taşları ticarette kullanmışlar. 1805'de ilk kaşifler bölgeye gelmiş. (Lewis ve Clark). Kaşifler bölgeye gelmeye başlayınca, yerli kabilelerle çatışmalar da başlamış. Örneğin John Colter adlı kaşif 'karaayak' kabilesiyle çarpışmış, yaralanmış ama hayatta kalmayı başarmış. Bu arada en azından 'Tower Şelalesi' denen çağlayanın da olduğu jeotermal arazileri keşfetmiş. Bölgeyi 'ateş ve kükürt' yeri olarak tasvir etmiş, hatta bölge, kaynayan çamurlar, taşlaşmış ağaçlar, hayvanlardan, fokurdayan nehirlere kadar, dağcıların söylentileri yüzünden, 40 yıl boyunca 'Colter'in Cehennemi' olarak adlandırılmış.



1856 yılında dağcı Jim Bridger, kaynar su kaynakları, fışkıran sular ve cam ve sarı kayalardan oluşan bir dağ gördüğünü söylemiş ama adam 'hikayeler uyduran' biri olduğundan herkes görmezden gelmiş ama F.V. Hayden diye biri onun bu sözlerini ciddiye almış ve Missouri nehrinin yukarısında, askerlerle birlikte iki yıl araştırma yapmış, Bridger de onlara rehberlik yapmış. Tam Yellowstone'un olduğu yere geleceklermiş ki, yoğun kar yağışı yüzünden geri dönmüşler. Daha sonra araya Amerikan iç savaşı girince, keşiflere ara verilmiş. Daha sonra birçok keşif grupları bölgeye gelmişler, parkın önemi anlaşılmış, korunmasına karar verilmiş.



Yellowstone Park'ında 10.000 gayzer ve sıcak su kaynağı var, bunların ikisi dünyaca ünlü, Old Faithful Gayzeri ve Steamboat Gayzeri, büyük göller, Bölgede çoğunlukla çam, köknar ve kavak ağaçları olmak üzere 6000 ağaç türü ve bizon, ayı, kurt, farklı tür geyikler, dağ aslanı(puma), koyun gibi hayvanlar var. 1988 yılında yıldırım yüzünden parkta yangın çıkmış, park dünyanın her yerinden pekçok turist çekiyor, kamp yapıyor, balık tutuyor, yürüyor, 'ranger' denilen park bekçilerinin rehberliğindeki turlara katılıyorlar.

bilgiler icin tesekkür ederim derya kardesim... :)

Resimleri gorunce nedendir bilmem cok urperdim dogrusu
gercekten cok ilginc..

Tesekkurler paylasim ve bilgiler icin

Aynen bende ürperdim Sila....

Nedense cehennemi animsatti bana ...

ilginiz icin tesekkürler... :)


İlginç Resimler

MollaCami.Com