Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türk halkı çok fazla tuz tüketiyor



Türkiye'de 5 milyon 600 bin böbrek hastasının bulunduğu, bunların tedavilerine önem verilmezse kısa bir süre sonra diyaliz makinelerine bağlanmak zorunda kalacaklarından böbrek nakli adayı olacakları belirtildi.


Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, böbreklerin, vücudun beşte biri kadar önemli olduğunu vurgulayan Sağlıker, her biri 50 ila 100 gram arasında değişen ağırlığa sahip böbreklerin yaşamsal fonksiyonunun büyük olduğunu söyledi.

Sağlıker, Türkiye'de 160 bini Adana'da olmak üzere toplam 5 milyon 600 bin böbrek hastası bulunduğunu belirterek, her 100 kişiden birinin potansiyel böbrek hastası olduğunu ifade etti.

Sağlıker, bu kişilerin tedavilerine önem verilmezse kısa bir süre sonra diyaliz makinelerine bağlanmak zorunda kalacak olmalarından dolayı böbrek nakli adayı olacaklarını kaydetti.

Sağlıker, Türkiye'de yılda ancak bin kişiye böbrek nakli yapılabildiğini ve bunun çok yetersiz olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Halen böbrek bekleyen 60 bin hasta bulunuyor. Hasta sayısı her yıl yüzde 10 artıyor.

Türkiye'de 17,5 milyon hipertansiyonlu olmasına rağmen kimse bu rahatsızlığının farkında değil. Ancak, hastaneye gidince öğreniyorlar. Bunun yanında Türkiye'de son yıllarda şeker hastaları da artıyor. Şeker rahatsızlığı böbrek hastalarının yüzde 30 ve 40'ını teşkil ediyor. Tansiyon ve şeker rahatsızlıklarını tedavi edebilirsek, böbrek hastalığı kalmaz."

"TUZ TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI"

Böbrek hastalığına yakalanmamak için tuz tüketiminden kaçınılması gerektiğini anlatan Sağlıker, günlük tuz tüketiminin insan sağlığı açısından ortalama 4-6 gram olması gerekirken, Türkiye'de bunun 12 gramı bulduğuna, Çukurova yöresinde ise 18-20 grama ulaştığına dikkat çekti.

Sağlıker, böbrek hastalığınına en fazla stresli meslekler olduğu için askerler, pilotlar, siyasiler, polisler, öğretmenler ve doktorlarda rastlandığını sözlerine ekledi.

Herşeyi dengeli kullanmak en güzeli. Ama ben de tuzu çok tüketenlerdenim. :-[ ::)
Artık daha fazla dikkat etmeye çalışacağım İnşallah.

Teşekkürler Sena...

teşekkürler sena... ""SENA" NE ZAMAN sena OLACAK. :)

ilginiz için teşekkürler...

""SENA" NE ZAMAN sena OLACAK


belli değil.. ;D

Geçenlerde bir süpermarkette alışveriş yaparken çok yaşlı bir kadın eline bir tuz paketi almış görevliye soruyor: ''Yavrum bunun üzerinde kaya tuzu mu, göl tuzu mu..... v.s. yazmıyor. Ben kaya tuzundan imal edilenini almak istiyorum.'' .


Önce kadıncagızın yaptıgını bir yaşlılık davranışı zannettim. İnceledim, sordum soruŞturdum, meger kadıncagız haklıymış. Şimdi ben de üzerinde kaya tuzu yazanları satın almaya çalışıyorum.

Hatırlarsınız buna benzer bir ileti de şeker için dolaşmıştı.

Megerse ülkemizde şeker, pancardan imal edildiği gibi genleriyle oynanmış mısırdan da imal ediliyormuş Şimdi ben, paketin üzerinde ''yüzde yüz pancar şekerinden imal edilmiştir'' yazısını görmezsem satın almıyorum.


Artık tuz yemeyin yedirmeyin ! Nedenine gelince aşağıdaki yazıyı okuyun. Neden yememeniz gerektiğini anlayacaksınız.

TUZ GÖLÜ

Aşağıdaki bilgiler maalesef doğru...

Sonra; Türkiye neden kanserden kırılıyor..' diye soruyoruz... ! ?
Tuz Gölü, Van Gölü'nden sonra ülkemizdeki ikinci büyük gölüdür... Uzunluğu 80 km olan Tuz Gölü'nün genişliği 48 kilometreyi bulur... Geniş bir alanı kapsamasına karşılık çok sığ bir göldür... Dünyanın en tuzlu gollerinden biridir... Litresinde 329 gram gibi çok yüksek oranda tuz ihtiva etmektedir.. . Gölün bu özelliğini değerlendirerek tuz elde etmek amacıyla kıyılarında çok sayıda tuzla kurulmuştur.. . Bu tuzlalardan elde edilen tuz Türkiye'nin gereksinimi olan tuzun büyük bölümünü karşılamaktadır. ..

Türkiye'nin oldukça kurak bir yerinde yer alması nedeni ile bu sığ bölgelerde çok yoğun bir şekilde buharlaşma görülür... Doğu kısmındaki körfez dışında tümüyle kuruyan Gölün tabanında, kalınlığı yer yer 30 cm.'yi bulan mevsimlik bir tuz katmanı oluşmaktadır.. . Tuz Gölü'nün en derin yeri sadece 2 m.'dir. Öteki kesimlerin derinliği sadece santimetrelerle ölçülebilmektedir.

Göle dökülen en önemli akarsular? Peçeneközu deresi' ile Melendiz çayı'dır. Coğrafya bilgileri aynen böyle diyor. Coğrafya bilgilerine girmemiş aci gerçek ise şudur:

Tuz Gölüne dökülen en büyük akarsu Konya' nın şehir kanalizasyonudur. .. Çumra yönüne verilen kanalizasyon bu doğrultu üzerinden maalesef herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan Tuz Gölü'ne akıtılmaktadır. ..

Bir milyonu gecen şehir nüfusunun sanayi artıklarını da taşıyan şehir kanalizasyonu bizlere iyotlu ya da iyotsuz tuz olarak geri dönmektedir..

Bu faciaya dur demek ve tuzun kokmasına fırsat vermemek için her sorumlu vatandaşın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiği inancı ile bu mesajı ulaşabileceğimiz her kişiye gönderelim ve ilgilileri göreve davet edelim.... Yoksa hepimizin yemeğinde Konya'lıların katkısı olmaya devam edecek.'

Yrd. Doc.. Dr.. MUSTAFA DURAN
PAMUKKALE UNIVERSITESİ
FEN-EDEBIYAT FAK. BIYOLOJI BOL.

DENIZLI

haber için teşekkürler kardeşlerim. çok şkr şeker ve tuz tüketimim yok denecek kadar az. un olarak da çavdar ununu tercih ediyorum. üç beyazdan uzak duralım ;)

bundan sonra hiç tuz yemeyeceğim :-X :-\

ayrıca sn Cepni'ye bu önemli yazısı için teşekkür ederim...

Tuzla ilgili bilmediklerimizde varmış yav :o
Şekerde aynısı. Garibim şeker pancarı üreten çiftçilerimiz madur durumda ama nedense genlerle oynanmış mısır şekeri yiyoruz!...

Önemli bilgiler için teşekkür ederim Sena ve Cepni ;)


Tuzla ilgili bilmediklerimizde varmış yav :o
Şekerde aynısı. Garibim şeker pancarı üreten çiftçilerimiz madur durumda ama nedense genlerle oynanmış mısır şekeri yiyoruz!...

Önemli bilgiler için teşekkür ederim Sena ve Cepni ;)

hakikaten neler varmış yaa...TEŞEKKÜREDERİZ

emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş.

Cidden bende sasirdim :-\

Yani meyve ve sebzelerin hormonlusunu duymustum ama tuz ve sekerde böyle seyler oldugunu ilk defa duyuyorum..

Alimler alemin tuzudur, onlar bozulursa hersey bozulur diye bir söz var hatirimda?

Tuza benzetilen alimlerde, kendisine benzetilen tuzda ne hale gelmis.. Hz. Allah sonumuzu hayr eylesin...


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com