Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


YENİ CAMİ

YENİ CAMİ İBADETE AÇILDI


Sultan Üçüncü Mehmet'in annesi Safiyye Sultan'ın isteği üzerine Mimar Sinan'ın talebelerinden Başmimar Davud Ağa, 1598'de Yeni Camiin inşasına başladı. İnşaatın arsasının denizin hemen yanında ve sonradan doldurulmuş olması sebebiyle temelde çıkan suyu boşalttıran Davud Ağa,büyük kazıklar çaktırıp, başlarını kurşun kuşaklarla birleştirdi.Binanın temel taşlarını bu tabanlara oturttu.

Mimar Davud Ağa'nın bir sene kadar sonra vebadan vefatı üzerine suyolu nâzırı Dalgıç Ahmet Çavuş inşaata devam etti. Safiyye Sultan 1605'te vefat edince câmi, 56 sene yarım vaziyette kaldı. Sultan Dördüncü Mehmed'in annesi Turhan Sultan 1661 yılında Hassa Mimârı Mustafa Ağa'yı câmiyi ilk plânına uygun şekilde bitirmekle vazîfelendirdi.

Yeni Câmi 8 Şubat 1664 günü cumâ namazında ibâdete açıldı.

Câmiin beş kapısı, iç avluya bakan iki köşede üçr şerefeli iki minâresi vardır. Vâlide sultanlar için yapılan kasır, câmiin bir parçasıdır. Bu kasrın bütün odaları baştan başa çinilerle süslüdür. ''Vâlide Câmii'' veya ''Yeni Vâlide Câmii'' adlarıyla anılan bu muazzam eser, dârulkurrâ, mektep, türbe, hazîre, Sultan Üçüncü Ahmed tarafından yaptırılan kütüphâne ve muvakkithâne ile büyük bir külliyedir. Bugünki Mısır Çarşısı da câmiin müştemilâtındandı.
(Osmanlı Tarihi)

Bilgi için tesekkurler kardesım,
ammaa fotograf gerçekten çok guselmiş
eline saglık... :)

Bilgi için şükranlarımı sunuyorum, hele ki güvercinleride çok güzel. Bizim yeğen ne kadar tutmaya çalışsada becerememişti. Onun o hâli aklıma geliyorda hafif tebessüm ediyorum. Tam karşıya geçmek içinde oradan alt geçitle vapur iskelesine geçiyorsun ya, vapura binip Anadolu yakasına akarken geriye dönüp baktığında tüm ihtişamıyla sana el salıyor gibi... Ön tarafında ki kalabalık halkın sağa-sola gitmeleri, bir çocuğun güvercinlerin arasına dalıp, onları havalandırması, ayakkabı boyacılarının dizilmiş "Boyayalım abi, abla" demeleri, işbortacıların "buyurun buyurun"
Hepsi de çok güzel duygular.. Ne diyelim, İstanbul'lu olan arkadaşlar şanslılar.. 8)

çok güzelmiş....
resmi görünce koşup sarılasım geldi vallahi....

lalelif gulurana ve neyzen.lal kardeşlerim güzel yorumlarınız için teşekkürler :)
okuyan gözlerinize sağlık ;)

Maşallah ne kadar güzel bir Câmii; Mevlâm orada açılan eller hürmetine cümlemize mâğfiret eylesin.

Paylaşım için teşekkür ederiz Cuhadar...

duâna amiiin diyor teşekkür ediyorum firdevs kardeşim :)


Selçuklu & Osmanlı Türk Mimarisi

MollaCami.Com