Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bol bol salep için

[right]13.02.2009[/right]
Bol bol salep için

Bakın hangi rahatsızlıklara iyi geliyor?

Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan salebin, kronik ishali kesici özelliğinin bulunduğu, ayrıca soğuk algınlığına ve öksürüğe de iyi geldiği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dondurma üretiminin yanı sıra soğuk kış günlerinde tüketilen ve yüzyıllardır kullanılan bir içecek olan salebin, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde doğal olarak yetişen bazı orkidelerin yumrularından elde edildiğini belirtti.

Salebin, soğuk günlerde vücudu sıcak tutan, soğuk algınlığına karşı direnç veren, özellikle sütle hazırlandığında besleyici, geleneksel bir içecek olduğunu ifade eden Çopur, salebin kronik ishali kesici etkisinin bulunduğunu vurguladı.

''AFRODİZYAK ETKİSİ DE VAR''

Çopur, salebin yapıldığı orkide yumrularının içinde bulunan bazı maddelerin, boşaltım sistemi hastalıklarında tedavi edici özelliği bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Salebin bağırsak rahatsızlıklarına, soğuk algınlıklarına ve öksürüğe karşı etkileri halk arasında çok eski dönemlerden beri bilinmekte ve bu içecek yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca afrodizyak etki göstermektedir. Türklerin saleple tanışması çok eski dönemlere rastlamaktadır. İslamiyetin kabulüyle birlikte, İslam dininin yasakladığı şarap ve kımız gibi alkollü içkilerin yerini boza, şıra ve salep gibi alkolsüz içecekler almıştır. Şıra daha çok yaz aylarında tercih edilirken, boza ve sıcak servis edilen salep kış aylarında içilmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahlar için hazırlanan kuvvet macunlarına zencefil, kişniş, sinameki, çörekotu, Hindistan cevizi, anason gibi birçok şifalı bitkinin yanı sıra salep de eklenmekteydi. Yine o dönemde kış aylarında sokaklarda güğümlerle salep satılmakta, büyük ve kulpsuz porselen fincanlarda salep içilmekteydi.''

''1 KİLO KURU SALEP İÇİN 2 BİN 600 ORKİDE''

Prof. Dr. Çopur, botanik uzmanlarının, dünya tıbbi bitki ticareti sıralamasında 3. sırada bulunan Türkiye'de, salebin, doğal ortamlarının tahrip edilmesi ve aşırı söküm yüzünden yok olmaya başladığını belirttiklerini dile getirerek, 1 kilogram kuru salep elde edebilmek için ortalama 2 bin 600 civarında orkideye ihtiyaç olduğuna işaret etti.
Türkiye'de yılda 30 milyon civarında, 40 farklı orkide türü yumrusunun toplandığının tahmin edildiğine değinen Çopur, şunları kaydetti:

''Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından salep ihracatı yasaklanmıştır. Eğer, alternatif çözümler üretilmezse salep orkideleri, aşırı söküme bağlı olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Salep orkidelerinin doğal çevrelerinde bollaştırılması ve uzun vadede bu orkidelerin korunması, sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır. Bazı türlerinin yalnızca Türkiye'de yetiştiği, geleneksel içeceğimizin ham maddesini oluşturan ve ünlü Kahramanmaraş dondurmasına katılık, esneklik ve lezzet vermesi için kullanılan, ayrıca ilaç ham maddesi olarak da yararlanılan salebin, elde edildiği bitkilerin kültüre alınıp yetiştiriciliği artırılarak yok olmasının önlenmesi, acilen ele alınması gereken bir konudur.''

[right]AA [/right]

Emegınıze saglık sevgılı kardelen, :)
havada soguk iiçilir valla ;)
şöyle bol tarçınlı... :P

salep'i severim
ama bu kadar faideli oldugunu bilmiyordum

paylasim icin tesekkürler

Afiyet ve şifa olsun :)

Evet havalar soğukken bol bol içmek gerek. Hem tadından hem de şifasından faydalanmış oluruz :)

Paylaşım için teşekkürler.

Bende çok severim salebi ama faydasını ilk kez duyuyorum teşekkürler kardelen ;)

Kış aylarının vazgeçilmezi. :))

Salep, salep değil; şifa deposu mübârek. :D



Paylaşım için teşekkürler Kardelen...

Emeginize saglik salepin bukadar faydali oldugunu simdi ögrendim



Salep sever olarak salep severlere ikramımdır :)

Faydalı paylaşım için teşekkürler kardelen.

teşekkürler kardelen kardeşim.
asude kardeşim resim için de size teşekkür ederim.
salepgerçekten çok güzel ancak saf salep kullanmak gerekir. saf salepte biraz pahalı tabi. kilosu 500 tl.
bir de salep tarifi yapalım isterseniz.
1 tepeleme tatlı kaşığı salep ve 1 tepeleme tatlı kaşığı nişastayı (herhangi bir türü olur), biraz şekerle birlikte küçük bir kasede karıştırın. Biraz ılık süt ile ezerek bulamaç haline getirin. Bir yandan ocakta 2 litre süt kaynatın. Kaynayan süte hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek bir yandan çırpın. Tadına bakarak dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın 2 paket vanilya ekleyin. Hepsi bu kadar! En sevdiğiniz kupanıza doldurup bol tarçın ilavesiyle yudumlayabilirsiniz artık.

Bize 1 litre süt yeter derseniz, tatlı kaşığı yerine çay kaşığı ölçüsünü kullanın


Emeginize saglik salepin bukadar faydali oldugunu simdi ögrendim
tarif içinde tşkkrlr.


Bende çok severim salebi ama faydasını ilk kez duyuyorum teşekkürler kardelen ;)

faydalı bilgilermiş elinize sağlık çokta severim salebi ..


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com