Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gece uykusunu ihmal etmeyin!

Gece uykusunu ihmal etmeyin!

Gece 5 saat ve daha az uyuyanların damarlarında kireçlenme riskinin arttığını, bunun da beraberinde kalp hastalıkları riskini getirdiğini söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şahin, gece 5 saat ve daha az uyuyanların damarlarında kireçlenme riskinin arttığını, bunun da beraberinde kalp hastalıkları riskini getirdiğini söyledi.

Doç. Dr. Ünal Şahin, yaptığı açıklamada, uykunun vücudun kendi kendini tamir ve tedavi ettiği son derece önemli bir süreç olduğunu belirtti. Uykunun beynin dinlenme vakti sanıldığını, bunun da yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden Şahin, "Tersine uyku, beynin vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu vakittir" dedi.

Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmaların, zihnin uyku sırasında, en az uyanık olduğu dönemdeki kadar çalıştığını gösterdiğine işaret eden Şahin, beynin gece ve gündüz görevlerinin farklı olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Şahin, 35-47 yaş arasındaki 500 kişinin uyku süresi ve damar sağlığı üzerinde yapılan bir araştırmaya dikkati çekerek, geceleri 5 saatten az uyuyan deneklerin yüzde 27’sinde damar kireçlenmesi tespit edildiğini ifade etti.

Damar kireçlenmesinin beraberinde kalp hastalığı riski getirdiğine işaret eden Şahin, "Yetişkin bir kişinin günde en az 7 saat uyuması gerekir. Uyku süresini 7 saatten 5 saat ve daha aza indirenlerin kalp ve damar sorunları nedeniyle hayatlarını kaybetme riski, 7 saat uyuyanlara göre iki kat artıyor" diye konuştu.

-İKİNCİ UYKUNUN ZARARI-

Ünal Şahin, sabah uyandıktan sonra yeniden uykuya dalmanın ise vücutta gece boyu yapılan tamiratı tahrip edeceğini kaydetti. Güneşin ilk ışıklarını alan vücutta melatonin hormonu salgılandığını anlatan Şahin, bu hormonun vücudun biyolojik saatini koruduğunu ve ritmini ayarladığını dile getirdi.

Şahin, "Biyolojik saatimiz kendi kurallarına göre çalışır. Sabah uyandıktan sonra tekrar uyuma isteği, alışkanlıktan ve tembellikten kaynaklanır. Bu alışkanlığı yenen kişi en fazla 10 gün içinde kendini çok daha dinç hissedecektir" dedi.

-ÖĞLE UYKUSU ÖNERİSİ-

Ünal Şahin, öğlen 11.00 ile 13.30 saatleri arasında uyumanın kişilerin performansını artıracağını vurguladı. Özellikle siyasetçiler gibi aşırı yoğun ve stresli iş temposu içinde çalışanlara öğlen uykusunun çok yararlı olacağını ifade eden Şahin, eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın öğle saatlerinde düzenli olarak uyuduğunu kaydetti.

Uzak Doğu’daki bazı şirketlerde de işçiler için öğle uykusu arası verildiğini belirten Şahin, bu şekilde iş veriminin artırıldığını bildirdi.

-SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN-

Ünal Şahin, sağlıklı bir uyku için, "Sadece kendinizi uykulu hissettiğinizde yatağa gidin" önerisinde bulundu. Yatmadan önce ılık bir duş almanın rahatlatıcı etkisine dikkati çeken Şahin, uyku için ışık, ısı ve ses bakımından uygun ortamın hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Şahin, uykudan hemen önce yemek ve çerez yenmemesi, ilaç alınmamasını önererek, şöyle konuştu: "Uyku öncesi kahve, çay, alkol ve sigara kullanmayın. Gün ortası veya öğleden sonra düzenli olarak egzersiz yapın. Fakat yoğun egzersiz yapmaktan kaçının. Zihinsel veya fiziksel rahatlama yöntemlerini kullanın. Yatmadan önce ağır yemek ve sıvı tüketiminden kaçının. Yatağı sadece uyku için kullanın. Televizyon izlemek gibi aktiviteleri yatakta yapmayın. Kendinize düzenli bir uyanma şeması oluşturun."

[right]Milliyet - sağlık[/right]

teşekkürler.

bu değerli bilgiler için teşekkürler kardelen 54 kardeşim ;)

İlginize ben teşekkür ederim.

Şahsım adına söylüyorum okuya, okuya uyku düzeni olur mu, olacak mı bilmiyorum ::) İnşaallah olur :s


bu değerli bilgiler için teşekkürler kardelen 54 kardeşim ;)

Uykunun sağlıklı hayat için çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, kişinin uyku sorunu yaşayıp yaşamadığını kendisinin de farkına varabileceğini belirtiyor.

Güne dinç başlamak sağlıklı bir uyku uyumaktan geçiyor. Uyku bozuklukları ve uyku üzerine araştırmalarıyla tanınan Prof.Dr. Hakan Kaymak, hayatın üçte birinin uyuyarak geçirildiğini, kaliteli bir uykunun kişinin özel ve iş hayatında verimliliğini yükselttiğini belirtiyor.

Türkiye'de yetişkin bireylerin büyük çoğunluğunun günde 7-8 saat uyuduğu bilgisini veren Kaymak, uyku sorunu yaşayanlarda yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu ve hafıza kaybı gibi şikayetler görüldüğünü kaydediyor.

İş hayatındaki stres, hastalık, yaş ve diğer sebeplerin zaman zaman uyku bozukluklarına yol açabileceğini vurgulayan Kaymak, uyku sorununun sürekli hale gelmesi durumunda mutlaka sebeplerinin araştırılması gerektiğinin altını çiziyor.

Uykusuzluğun tedavi edilmediği taktirde günlük aktivite ve sosyal yaşantının bozulmasının yanı sıra çok daha ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunan Kaymak, bugünkü tıbbın bir çok uyku sorununa çare bulduğunu ifade ediyor.

JAPONYA'DA ÖĞLEN UYKUSU UYUYANLARA EK ÜCRET ÖDENİYOR

Günü daha da verimli hale getirmek için öğlen uykusunun da önemli olduğunu, Japonya'da bazı işyerlerinde öğlen uyuyan çalışanlara ek ücret ödendiğini hatırlatan Kaymak, "45 dakika ya da 1 saatlik öğlen uykuları günün daha sonraki bölümünde daha zinde olmamızı, akşam daha geç uyuyabilmemizi, uyku süremizin azaltmasını sağlayabiliyor. Sıcak iklim kuşağında gelenekselleşmiş öğlen uykuları dünyanın bütün bölgelerinde da uygulanabiliyor. Bu konuda en şaşırtıcı uygulama ise Japonya'da dır. Japonya'da bazı işyerlerinde öğlen uyuyanlara ek ücret ödenmekte, böylece öğlen uykuları özendirilmektedir." şeklinde konuştu.

UYKUNUZU TEST EDİN

Kişinin sağlıklı uyku uyuyup uyumadığını kendisinin de test edebileceği bilgisini veren Kaymak, şu ifadelerin bir kaçına evet cevabı verildiği taktirde kişinin uyku sorunu yaşadığını belirtiyor.

- Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum.

- Yatağa girdiğimde bacaklarımda tarif edemediğim bir huzursuzluk hissediyorum.

- Uyuyamayacağım fikri akşam saatlerinden itibaren beni endişelendiriyor.

- Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum.

- Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanıyorum.

- Horlamamın yan odadan duyulacak şekilde şiddetli olduğu söyleniyor.

- Uykuda zaman zaman nefesim durduğu söyleniyor.

- Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum.

- Geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor.

- Sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum.

- Uykululuk sebebiyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum.

- Gün içinde zaman zaman dayanılmaz uykululuk atakları yaşıyorum.

- Çok sık rüya görüyorum.

- Geceleri uykuda bağırarak korku içinde uyandığım söyleniyor.


Kaynak:CHA

değerli bilgileriniz için teşekkürler sevgili kardelen ve fatihan kardeşlerim :)

Konuya ilave bilgiler için teşekkür ederim Fatihan kardeşim.

İlgi için siz değerli kardeşlerime de teşekkür ederim :)


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com