Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türkiye saat kuleleri

Adana Saat kulesi
Adana Ulu Cami mahallesi'nde Hükümet Caddesi uzerindedir. Saat Kulesi'nin üzerinde kitabesi olmamakla beraber Adana Valisi Abidin Paşa tarafından 1882 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda, Belediye Reisi Hacı Yunus Ağa'nın da Saat Kulesi'nin yapımında emeği geçmiştir. Adana'nın Fransızların işgali sırasında, Saat Kulesi Ermeniler tarafından tahrip edilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra 1925'te saatinin makinaları Almanya'dan getirtilerek yerine yerleştirilmiştir.

Saat Kulesi kre prizma şeklinde olup 35 m. yüksekliğindedir. Halk arasındaki söylentiye göre bir o kadar yüksekliği de toprağın altındadır. Kulenin içerisinde hem yukarıya, hem de toprak altına inen bir merdiveni bulunmaktadır. Kulenin üzerinde baldaken şeklinde bir köşk olup, bunun dört tarafına saatin kadranları yerleştirilmiştir.


Balıkesir saat kulesi
Balıkesir’in tarihi saat kulesi yüzyılı aşkın bir süredir şehir halkına zamanı en doğru biçimde bildiriyor.
Balıkesir saat kulesi bugünkü haliyle 1902 yılında Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından inşa ettirilmiş.
3.5x3.5 metre ölçülerinde kare tavanlı bir plan üzerinde kesme taşlarla yükselen 5 katlı saat kulesinin 3. katının dört yanında demir korkuluklu çıkma balkon ve kapılar bulunuyor.
Saat kulesinin 5. katında dört yönde birer kadran yer almakta. Ağırlıkla çalışan mekanik kule saatinin çan sesinin rahatça duyulması için son kat dört tarafı açık, sütunlu, kurşun kaplı kubbeli bir çatı ile kaplanmış. Saat çanı, saat başlarında ve yarımlarda iki dakika ara ile tekrarlanan vuruşlar yapmakta. Kulenin güneye bakan kapısı üzerine 1985 yılında yerleştirilen kitabede şu satırlar yer alıyor.

1827 (1243)’de Silistre Valisi Giridizade Mehmet Paşa tarafından Galata Kulesi’nin aynı olarak yaptırılmıştır.
1897 (1313)’de büyük zelzelede yıkılmış, 1902’de Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından bugünkü kule inşa ettirilmiştir.
1962’de belediye tarafından onarılmıştır.
1985’de belediye tarafından restore edilmiştir.


paylaşım için teşekkürler :)

Dolmabahçe saat kulesi-İstanbul
Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer alan saat kulesi 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılılmıştır.
Saray mimarı Sarkis Balyan tarafından Neobarok ve Ampir tarzında yapılmıştır. 27 metre yüksekliğinde ve 4 katlı olan kulenin 94 basamağı vardır. Merdiven sahanlıklarının zemini renkli taşlarla, geometrik şekiller verilerek yapılmıştır. 12 x 12 m ölçülerindeki mermer platforma, kule sütunları ile 8,50 x 8,50 m abadındaki yapı oturur. Kulenin her kenarında altışar basamaklı merdiven ve köşelerde iki katlı birer fıskiye bulunur.
Zemin kat cephelerinin üçünde pencere, diğerinde ise kapı vardır ve her yüzeyde kemer kavislerin içinde barometre bulunur. Kapı ve pencerelerin iki yanında çifte sütunlar bu katı süsler.
7,40 x 7,40 m ebadındaki birinci katın cepheleri çok süslüdür. Saat kulesinin deniz ve kara tarafındaki cephelerde Sultan II. Abdülhamit`in tuğrası bulunur.
İkinci kat (6,00 x 5,00 m), birinci kata nazaran daha sadedir. Üçüncü kata parmaklıklı balkonla geçiş sağlanmıştır. Her bir cephesinde saat bulunur. Saatler Fransız imalatıdır. Deniz tarafındaki saat ayrı kurulurken, diğer üçünün kurulması birlikte olur.

[img width=580 height=435]http://img113.yukle.tc/images/459Dolmabahce_saat_kulesi.jpg[/img]

[img width=580 height=435]http://img131.imageshack.us/img131/3198/c4fd723ed6b047538693901tb9.jpg[/img]


paylaşım için teşekkürler :)

İlginiz için ben teşekkür ederim şeyma kardeşim. :)


paylaşım için teşekkürler :)



HER SEYIYLE MUKEMMEL

Bilecik Saat Kulesi
II. Abdülhamit döneminde Bilecik'te yapılmış saat kulesidir. Bilecik’e hakim bir tepe üzerindeki Belediye sarayı’nin bahçesindedir. Giriş kapısı üzerindeki kitabesinden 1907’de Ertuğrul mutasarrıfı Musa Kâzım Bey tarafından yaptırılmıştır. 1987’de Bilecik Valisi Adil Yazar tarafından restore edilmiştir.

Bilecik’in sembolü niteliğindeki saat kulesi, yukarıdan aşağıya doğru genişleyen dikdörtgen prizma şeklindedir. Alttan iki kat, köşeleri kesme taştan, cepheleri ise moloz taştan olup, üst katlar ahşaptır. En altta yuvarlak kemerli bir kapısı ile üzerinde yine yuvarlak bir pencere yer almaktadır. İkinci katta balkon bulunmaktadır. Balkon üzerindeki ahşap bloğun dört cephesinde birer kare kadranlı saat yer alır. Saat Kulesinin üzeri pramidal bir külahla örtülü olup h.1325 (1907) tarihli Hüdavendigâr salnamesindeki resmi ile onarım sonrası bugünkü görünümü arasında hiçbir fark bulunmamaktadır.



paylaşım için teşekkürler :)
EMEĞİNE SAĞLIK SEVGİLİ KARDEŞİM

paylaşım için teşekkürler kardeşim hepsi çok güzelmiş..

ravzahamza ve sifa kardeşlerim göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Gözlerinize sağlık. ;)

Kocaeli Saat Kulesi, İzmit Kemalpaşa Mahallesi'nde Kocaeli sınırları içerisinde yer alan bir saat kulesidir. Mimarı, Mimar Vedat Bey olan saat kulesi, Kazım Bey tarafından 34. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle yaptırılmıştır.

Saat kulesinin üç tarafında bulunan sebillerin alınlığında ve kapısının üzerinde kitabeler bulunmaktadır. Bu kitabelerde 1318 Belediye etti inşa bu kule ile çeşme-i Seyit Kamari'ye yazmaktadır. Orta kattaki çember şeklindeki kartuş içerisinde de II. Abdülhamit'in tuğrası bulunmaktadır. Saat kulesinin giriş kapısının yanı başındaki Türkçe bir kitabeden de SEKA tarafından 1970'lerde onarıldığı yazılıdır.

Saat kulesi, köşelerinde ikişer sütun ve kenarlarında çember şeklindeki kemerli sebiller bulunan kare bir kaide üzerinde yükselmektedir. Sebiller basık yuvarlak niş şeklinde olup, silmelerle çevrilidir. Ayrıca bu sebillerin profilli birer teknesi bulunmaktadır. Kaide ile gövde arasına bir balkon yapılmıştır. Gövde genişliğine üç silme ile dört kata bölünmüş, üzeri de pramidal şeklinde bir külah ile örtülmüştür. Geniş saçaklı olan bu külahın altında dört yöne yönelik birer saat kadranı yerleştirilmiştir. Neo-Klasik üslupta yapılan kulenin her bir köşesinde silmeli, ince uzun birer pencere bulunmaktadır

tşklr gözyaşı

İlginiz, katılımınız ve desteğiniz için ben size teşekkür ederim gihanna kardeşim. Emeğinize sağlık.


Gezi Rehberi

MollaCami.Com