Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kastamonu'da Bulunan Milli Parklarımız

Kastamonu - Ilgaz Dağı Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img383.imageshack.us/img383/1996/ilgazfl7.jpg[/img]

Yeri:Batı Karadeniz Bölgesinde, Çankırı ve Kastamonu il sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ulaşım:Milli Park alanına Çankırı-Kastamonu devlet karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup saha Kastamonu'ya 45 km., Ankara'ya 200 km. uzaklıktadır.

Özelliği:Orta Anadolu'dan Kuzey Anadolu'ya geçiş kuşağında yükselen Ilgaz dağlık yöresinin arazi yapısı; genellikle serpantinler, şistler ve volkanik kayaçlardan meydana gelir. Sahada yer yapısı kadar dağ oluşum hareketleri yönünden de ilgi çekici örnekler bulunmaktadır. Ülkemizin en uzun ve hareketli kırık hattı olan kuzey Anadolu fayı, Ilgaz Dağı'nın güney eteklerinden geçer. Ayrıca saha değişik karakterde vadiler, sırtlar ve doruklardan meydana gelir, üstün peyzaj güzellikleri sunan jeoformolojik yapıya sahiptir.

Ilgaz Dağı'nın eteklerinden doruklarına doğru gelişen karaçam, sarıçam, göknar hakim ağaç türlerinden meydana gelen bitki örtüsü, zengin ormanaltı topluluğu ile desteklenmektedir. Bol ve bütün yıl akışlı akarsuları ile zengin bitki örtüsünün oluşturduğu şartlar karaca, geyik, yaban domuzu, kurt, ayı, tilki gibi yaban hayatı türlerine uygun yaşama ortamı sunmaktadır.

Milli Parkın diğer önemli bir kaynağı da kış sporları imkanıdır. Ilgaz Dağı'nın bu doğal ve rekreasyonel kaynakları ana özelliğini oluşturur.

Görülebilecek Yerler:Ilgaz Dağının yer yapısı ve dağ oluşumu hareketlerinin ilginç ve ilgi çekici örnekleri ziyaretçileri çeker özelliktedir. Ayrıca Milli Park sahası içerisindeki değişik bitki zenginliği ve peyzaj değerlerini sunan vadiler ve sırtlar mutlak görülmesi gerekli yerlerdir. Milli Parkın kayak sporu yapma imkanı sunan Ankara Konağı da önemli bir değer noktasıdır.

Ankara il merkezine en yakın kayak sporu merkezi bu park içerisindedir. Ayrıca sahada ziyaretçilerin doğal yürüyüş, çadır ve karavanla kamp yapma olanağı ile günübirlik aktiviteler için uygun olanaklar mevcuttur.

Milli Park içindeki Baldıran vadisinde alabalık üretme istasyonu ve avlanma göletleri hizmete açıktır. 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında ziyaretçiler bu sahada sportif olta balıkçılığı yapabilecekleri gibi isteklerine göre üretim istasyonundan balık alma imkanına sahiptirler.

Milli Parka gelen ziyaretçilerin yeme-içme ve konaklama ihtiyaçlarını karşılamak üzere park içinde bir otel, idari müze ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne ait eğitim tesisleri bulunmaktadır.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.

Milli Parktan kış görünümü:

[img width=500 height=375]http://img519.imageshack.us/img519/8836/24208040op9.png[/img]

Kastamonu - Bartın Küre Dağları Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img362.imageshack.us/img362/7614/kure3hq7.jpg[/img]

Yeri:Batı Karadeniz Bölgesinin Kastamonu ve Bartın ili sınırlarında 37.000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Özelliği:Küre Dağları Milli Parkı, Batı Karadeniz Bölgesinin Küre Dağları üzerinde zengin ağaç çeşitliliği, florave fauna ile yaban hayatına sahiptir. Kullanıma açılmamış bakir yerlerden biridir. İdare olarak Milli Park çevresinde Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Bartın, Kurucaşile, Amasra ve Cide bulunmaktadır. Geyik, karaca, ayı, kurt, tilki, çakal, tavşan, yaban domuzu, ötücü kuşlar ve yırtıcı kuşlar ile sürüngenler de vardır.

Görülebilecek Yerler:Ilıca köyünde Ilıca Şelalesi, Valla Kanyonu, Aydos Kanyonu ve Ilgarini görülmeye değerdir.

Kaynak: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.

Milli Parktan başka bir görünüm:

eline emeğine sağlık kardeşim..

Sağolasınız kardeşim,ilgi ve alakanız için teşekkür ederim...


Gezi Rehberi

MollaCami.Com