Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Artvin'de bulunan Milli Parklarımız

Artvin - Karagöl Sahara Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img504.imageshack.us/img504/7235/saharaam9.jpg[/img]

Yeri:Artvin ili, Şavşat ilçesi sınırlarında bulunan Karagöl-Sahara Milli Parkı iki ayrı sahadan oluşmaktadır. Bunlar Karagöl ve Sahara yaylasıdır.

Ulaşım:Karagöl Şavşat ilçesinin 45 km. kuzeyinde yer almaktadır. Sahara ise Şavşat ilçe merkezinde 17 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Özelliği:Karagöl ve çevresinde genel olarak paleojen ve neojen arazileri yer alır. Kayaçlar genellikle sedimenter kökenlidir. Karagöl ve çevresi yer yer vadilere yarılmıştı. Bu yarılmalar yörede heyelan ve kütle hareketlerinin aktif olmasına neden olmuştur. Karagöl rotasyonel olarak kayan kütlenin gerisindeki çanakta biriken suların meydana getirdiği bir heyelan gölüdür.

Göl çevresi ladin ve çamların meydana getirdiği yoğun ormanlarla kaplıdır. Bu doğal öğelerin ördüğü Karagöl, ender manzara güzelliklerine sahiptir. Ayrıca gölün kuzeydoğusundaki Bagat mevkii ve çevresinde çim kayağı pisti niteliğine sahip alanlar mevcuttur.

Sahara yaylası; yörenin genel olarak örtü bazaltlarından meydana gelen bir jeolojik yapısı vardır. Örtü bazaltlarının sıyrıldığı yerlerde tersiyer arazisi çıkar. Yer yer derin vadilerle parçalanan yörede eğim değerleri oldukça yüksektir.
Sahara, bu eğimli arazide 1700-1800 m. lerde yer alan sınırlı düzlüklerden biridir.

Orman örtüsü ladin ve göknarlardan meydana gelmiştir. Alt zonlarda sarıçam da bulunmaktadır. Yörede antropojen step karakterinde sahalar geniş alanlar kaplamaktadır.

Kocabey yaylası ve çevresinde Alpin Zona ait bitki türleri yer almaktadır. Reşat deresi kenarında 1700-1800 m. lerde kademeli olarak yer alan düzlükler aynı zamanda "Sahara Pancar Şenlikleri" ne saha olmaktadır. Bu şenliklere bölge dışında oturan yöre insanları katılarak bölgeye iç turizm açısından oldukça büyük ekonomik katkı sağlamaktadır.

Sahanın arz ettiği bu rekreasyonel potansiyeli ve doğal güzelliklerinin korunması amacıyla 3766 hektarlık kısmı 1994 yılında Milli Park kapsamına alınmıştır.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi

Bu ne güzellik, yeşili çok severim ama bu kadar güzel bi şekilde hiç görünmemişti gözüme. ::)
Allah (c.c.) bu güzelliği dünya gözüyle görmeyi nasip etsin.

Eşsiz resim+dipnot bilgi için teşekkürler Ahuzar...

Bir pancar senligi zamani gidip oralari gezmek lazim :)
tesekkurler..

Artvin - Hatila Vadisi Mlli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img217.imageshack.us/img217/8477/hatilavadisidp3.jpg[/img]

Yeri:Artvin ili, merkez ilçesi sınırları içerisinde Çoruh nehrinin ana kollarından birisi olan Hatila Vadisi ve bir çok yan derelerini içermektedir.

Ulaşım:Artvin il merkezinden 10 km. lik stabilize bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır.

özelliği:Vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte, bu kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının ürünüdür. Hatila Vadisinin genel karakteri; V tipi, dar tabanlı, genç vadi özelliğindedir.

Vadi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmıştır.Bu eğim kırıkları, akarsuda şelalerin oluşumunu sağlamıştır.

Vadi yatağının derine aşınmasının, yana doğru açılımından daha kuvvetli olmasından dolayı vadi yamaçlarının eğimi %80 hatta bazı kesimlerde %100'e ulaşmıştır. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütlesel hareketleri gerekse yan dere ve heyalanlarla işlenmesi sonucu vadide, çok haşin bir topografya ortaya çıkmıştır. Bu topografya, vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz oluşumunu sağlamıştır.

Vadinin orta ve yukarı ağızlarında çok zengin ve yoğun olan vejetatif örtü; bünyesinde çok çeşitli bitki türlerini barındırmaktadır. Bu türler içerisinde dikkati çeken belirgin özellik bitki örtüsünün genel olarak Akdeniz iklim karakterini yansıtmaktadır. Ayrıca bitki türleri içerisinde endemik karekterde olanlar da vardır. Bu türlerin sayısı 500'ü geçmemektedir.

Hatila Vadisi zengin bir fauna da içermektedir. Bu fauna içerisinde en çok rastlanan türler; ayı, domuz, tilki, porsuk, yaban keçisi, sansar, atmaca, kartal, çakal, dağ horozu, Hopa engereğidir.

Hatila Vadisinin gerek ilginç jeolojik ve jeoformolojik yapısı ve gerekse özgün bitki toplulukları yöreye ülkemizde nadir rastlanan bir alan özelliğini vermektedir. Ayrıca bu doğal öğelerin birleşimi sonucu eşsiz peyzaj güzellikleri ortaya çıkmakta ve bu durumda zengin rekreasyonal potansiyel arz etmektedir.

Milli Park sahası içersinde ziyaretçilerin günübirlik ve kamp kullanımı için belirlenmiş yerler bulunmaktadır.

Çadırla, karavanla ve belirli kapasitelere sahip bunglov tipi doğal ortamla uyumlu tesislerde konaklanabilir. Ayrıca Milli Park Artvin il merkezine 10 km. mesafede olması nedeniyle burada da konaklama mümkündür.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi

Vadiden başka bir görünüm:

[img width=500 height=375]http://img516.imageshack.us/img516/6852/hatillavadisisk7.jpg[/img]

Rica ederim Firdevs ve Sıla kardeşlerim,ilgi ve alakanız için ben teşekkür ederim..

Amin..Firdevs kardeşim gerçekten yeşilin başka bir tonu bu..büyüleyici..İnşallah bir gün gidip görmek nasip olur cümlemize..


Gezi Rehberi

MollaCami.Com