Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Antalya'da Bulunan Milli Parklarımız

Antalya - Köprülü Kanyon Milli Parkı:



Yeri:Antalya ili.

Ulaşım:Akdeniz Bölgesinde,Antalya ili, Manavgat ilçesi sınırları dahilinde yer alan Milli Park'a Antalya'nın 49. km' sinden ayrılan bir yol ile gidilir. Bu yol Akdeniz sahillerinden ayrılıp Taşağıl'dan geçip Beşkonak'a ulaşır.

Özelliği:Milli Parkın rekreasyonel dokusunu Köprü ırmağı teşkil eder. Bu ırmağın değişken karakteri rafting sporu için ideal alanı sağlar. Ağaçlarla gölgelenen nehir kenarında günübirlik ve kamp kullanma alanları Milli Parkın en önemli aktivitelerini teşkil eder.

Bölgenin kil, kumtaşı,konglemera ve kalker kayaçlarından meydana gelen jeolojik yapısı karstik yer şekillerinin oluşmasına imkan sağlamaktadır. Milli Parkın ana kaynağını oluşturan Köprü Irmağının, Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi, 14 km uzunluğu ve 100 m.'yi aşan duvarlarıyla ülkemizin en uzun kanyonudur.

Parkta vadi tabanlarından, dağların çıplak doruklarına doğru çam, selvi, sedir ve çok sayıda yapraklı ağaç türlerinden meydana gelen bitki örtüsü zengin maki topluluğu ile desteklenmektedir. 400 hektarlık saf Akdeniz selvisi ormanı, flora özelliklerinin en önemli ve en belirgin alanıdır.

Milli Parkın yaban hayatının listesinin oldukça geniş olmasına rağmen usulsüz avlanmalar sonucunda türler azalmıştır. Yaban hayatının belli başlı üyeleri; geyik, dağ keçisi, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar, porsuklardır. Köprü kollarında bol miktarda alabalık bulunmaktadır.

Görülebilecek Yerler:Milli Park tabii güzellikleri kadar, zengin kültürel kaynağa da sahiptir. MÖ 5. yüzyılda kurulmuş antik Selge şehrinin tiyatrosu, agorası, Zeus ve Artemis tapınakları, sarnıçlar, su kemeri, Köprü ırmağı ve Kocaçay üzerinde bulunan Oluk ve Büğrüm köprüleri ile Selge'yi Pamphlia şehirlerine bağlayan taş kaplamalı tarihi yolu şehrin kalıntılarının en çarpıcı örnekleridir. Rekreaktif öneminden dolayı Köprü ırmağı da görülebilecek yerlerdendir.

Parkın rekreasyonel dokusunu köprü ırmağı teşkil etmektedir. Bu ırmağın değişken karakteri çeşitli su sporlarına imkan sağlamaktadır. Irmak rafting sporları için ideal alandır. Ayrıca ziyaretçilerin yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilecek tesisler de mevcuttur. Çadır ve karavanla konaklama Milli Park içerisinde yapılabilmektedir.

Kaynak: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi

Antalya - Altınbeşik Mağarası Milli Parkı:



Yeri:Antalya ili, İbradi (Aydınkent) ilçesine 7 km uzaklıkta Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km. güneydoğusunda, derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

Ulaşım:Milli Parka karayolu ile ulaşım Antalya-İbradi-Ürünlü köyü yolu ile sağlanmakta olup, Ürünlü köyünden Altınbeşik Mağarasına ancak yaya olarak 1 saatlik yürüyüş ile ulaşılabilmektedir.

Özelliği:Yatay ve kısmen aktif olan mağara sistemi olan Altınbeşik Mağarası adını üst kesimde yer alan Altınbeşik Tepesinden almaktadır. Torosların bu bölgesi hem jeolojik hem de jeoformolojik yönden çok karışık bir yapıya sahiptir. Tersiyer ortalarında meydana gelen şiddetli kıvrımları, bu dönemin sonunda şiddetli dikey yükselmeler izlemiştir. Jeolojik bindirmeler büyük kıvrıklar ve derin kazılmış vadiler bu hareketli jeolojik geçmişin sonucudur.

Atınbeşik mağarası üst üste 3 seviyede gelişmiştir. En alttaki ve orta seviyedeki yağışlı mevsimlerde aktif en üst seviye ise devamlı kurudur.

Mağara daha kuzeyde bulunan Eynif polyesinin ve civarındaki bir dizi daha küçük polyelerin yer altına intikal eden suların toplanarak tahliye edildiği bir ana yeraltı deresi görevini görmektedir. Güz ayalarında mağaa içinde çok miktarda durgun göletler vardır. Mağara içindeki kum ve çakıl birikintilerinden, kayalar üzerindeki akıntı oyuklarından bahar aylarında orta ve alt seviyeden debisi kuvvetli yeraltı dereleri aktığını göstermektadir.

Altınbeşik mağarasının aktivitelerini tamamen yitirmiş olan üst seviyesinde, tabanda kaya blokları dikkati çeker, bunların yanında dikit ve sarkıt oluşumları da vardır. Orta seviyenin daha çok dere yatakları özelliğini taşır. Burada kaya blokları geniş yer kaplar, yer yer kum ve çakıl depoları ile traverten oluşumları görülür. Mağaranın girişinden itibaren ilk 200 m. mağaranın alt seviyesini oluşturur ve devamlı su altındadır.

Alt seviyenin bitiminde 40 m. lik dik bir çıkış vardır. Bu çıkış ve bitişik duvarlar beyaz renkli kalın travertenlerle kaplıdır. Mağaranın en güzel bölümünü burası oluşturmaktadır.

Ayrıca, Altınbeşik mağarasının çevresindeki zengin flora ile karst topografyasının vahşi güzelliği Milli Parkın peyzaj değerlerini oluşturmaktadır.

Görülebilecek Yerler:Milli Parkın en başta görülmesi gerkli yeri, Altınbeşik Mağarasıdır. Bunun yanında Manavgat Vadisinin sunmuş olduğu doğal güzellikler ziyaretçilerin hafızasında iz bırakacak niteliktedir. Ayrıca; Milli Parkıa ulaşılırken uğrak noktası olan Ürünlü köyü yöresel mimarisi ile ziyaretçileri etkilemektedir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.

Altınbeşik Mağarasından bir görünüm:

[img width=500 height=375]http://img227.imageshack.us/img227/197/altnbeikad6.jpg[/img]

eline sağlık çok güzel kareler..

Antalya - Beydağları Sahil Milli Parkı:



Yeri:Antalya ili

Ulaşım:Milli Park Antalya-Kemer-Kumluca Devlet karayolu kısmen sahilden, kısmen de içeriden boydan boya kateder. Bu yol, Mersin-Antalya-Muğla sahil yolunun bir parçasıdır.

Özelliği:Batı Torosların Genç Dağlar kuşağını içine alan yörenin jeolojik yapısı genellikle kalker ve serpantin kayaçlarından meydana gelir. Akdeniz Bölgesi'nin bütün ekolojik şartlarına sahip sahada, bitki örtüsü deniz kıyısında fıstık çamları ile başlar, yükseldikçe kızılçam, karaçam ve 1000 metrenin üstünde sedir ağaçları görülür.

Park sınırları içinde 1000'e yakın bitki türü ve bunların içinde de 21 endemik türün bulunuşu Milli Park'ın tür yönünden çeşitliliğini göstermektedir. Alanda ayı, dağkeçisi,yaban domuzu, tilki, çakal, kurt, sansar ile çeşitli kuş ve balık türleri yaban hayatının bireyleridir.

Olympos'un birkaç km batısındaki dağlık arazide kalker ve senpantin formasyonları kontağındaki çatlaklardan çıkan ve "Likya'nın Sönmeyen Ateşi" diye adlandırılan doğalgaz yüzyıllardır yanmaktadır.

Akdeniz Bölgesi iklim şartlarına sahip alanda yılın 7-8 ayında Milli Parkta her türlü deniz sporları, piknik, kamp, yürüyüş, arleolojik alanlar gezilerek yaralanılabilir.

Görülebilecek yerler:Antik çağlarda Likya olarak bilinen bölgenin doğusunda yer alan Milli Park tarih öncesi dönemlerden itibaren iskan bölgesi olmuştur. Sahilin kuzeyindeki Beldibi mağarasındaki buluntular bunu ispatlamaktadır. Milli Parkın en önemli yerleşim yerleri MÖ 7. yüzyılda Rodos Kolonisi olarak kurulan Phaselis (Tekirova) ve Olympos şehirleridir. Ayrıca Kemer yakınlarında Idyros, Adrasan Limanı ve Gagai görülmesi gereken tarihi yerleşimlerdir.

Milli Park'tan;her türlü deniz sporları, piknik, çadırlı kamp, yürüyüş, arkeolojik alanlar gezilerek yararlanılabilir. Kındılçeşme günübirlik kamp alanı ile Büyükçaldıcak, Küçükçaldıcak, Topçam günübirlik alanlarından faydalanılabilir. Milli Parkın içinde bulunan otel, motel, kamping konaklama ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak düzeydedir. Ayrıca Ürünlü köyünde konaklama sağlanabilir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.

Antalya - Güllük Milli Parkı:



Yeri:Antalya ili, Korkuteli ilçesi

Ulaşım:Akdeniz Bölgesinde, Antalya ili Korkuteli ilçesi sınırları içinde ve Toros Dağları üzerinde yer alan Milli Parka Antalya-Korkuteli karayolu ile ulaşılır. Milli Parka Antalya-Korkuteli karayolu ile ulaşılır. Milli Park, Antalya'ya 34 km.uzaklıktadır.

Özelliği:Antalya'nın kuzeyinde geniş düzlükler meydana getiren traverten basamaklarından sonra yükselen Torosların Güllük Dağı yamaçlarında yer alan antik Termessos şehrini, Andolu'nun yeşil ırkı olan Solymler kurmuştur.

Aşağı şehir, şehir merkezi ve mezarlık olarak üç bölümde gelişen şehir, Roma döneminde en parlak çağlarını yaşamıştır. Şehrin surları, kuleler, Kral yolu, Hadrian kapısı gymnasium, tiyatro, odeon, zengin süslemeli mezarlar, şehrin suyunu sağlayan sarnıçlar ve drenaj sistemi Termessos'un en görkemli yapılarının kalıntılarıdır.

Milli Park'ta;Güllük Dağı'nın sarp kayalıkları, duvarları 600 metreye kadar yükselen Mecine Kanyonu gibi jeoformolojik güzellikleri yanında Akdeniz iklimi tipinin bitki topluluklarını segileyen orman ve maki örtüsü, bu ortamda yaşayan dağ keçisi, alageyik, şah kartal gibi nadir yaban hayvanı türleri bulunmaktadır. Milli Parkta düzenlenmiş piknik ve kamp alanlarından faydalanılabilir.

Nisan-Aralık ayları Milli Parkı ziyaret için en uygun dönemdir.Park girişi yakınında geliştirilmiş ziyaretçi merkezi, park hakkında geniş bilgiler sunmak üzere düzenlenmiştir.

Milli Parkta tabiatın sunduğu bütün zenginlikleri, güzellilkleri ve Termossos tarihi bütün canlılığı ile kalıntılar arasında gezilerek yaşanabilir. Düzenlenmiş piknik ve kamp alanlarından faydalanılabilir. Ayrıca lokanta, büfe gibi tesisler ziyaretçilerin gereksinimlerini karşılayacak düzeydedir. Çadır ve karavanla konaklama yapılabilir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi


eline sağlık çok güzel kareler..


İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim sayın Hak yolcusu...

hemşerim ;) çok güzel olmuş eline sağlık...


eline sağlık çok güzel kareler..

Beğenmenize sevindim sayın Ekmel ve Prof kardeşlerim...

Bu arada hoşgeldin hemşehrim seni aramızda görmek ne güzel.. :)


Gezi Rehberi

MollaCami.Com