Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sıhhat Reçetesi

“Aziz, Hikmet ehli demişlerdir ki:
Hastalığın başladığı yer midedir. Mideye giren besinler hazım ile vücuda yayılır. Hazımsızlık veya hazımda zorlanma vücudun dengesini bozar.
Mideye hazmetmeyeceği veya hazımda zorlanacağı yiyecekleri doldurma,gücünden fazla yükleme yapma sağlığı bozar.
İbrahim Hakkı Erzurumi meşhur eseri “Marifetname”de”sıhhatin korunma çareleri ve bu hususta dikkat edilecek esaslar “ kısmında şöyle diyor:
Yazın güneşten sakınmak, gölgeli yerlerde gezmek ve oturmak, safra maddesini mahveden soğuk yiyecek ve içeceklere alışmaktan çekinmek, ısıtılıp kurutulan yemeklerden sakınmak, salatalık, kavun gibi sulu meyveleri bol yemek,beyaz ve ketenden yapılmış elbiseleri giymek, soğuk su ile yıkanmak, sabahın soğuğundan, öğle vaktinin sıcağından çekinmek.Kışın ise yünlü elbise giyip, yağlı yemekler yemek vücut için çok faydalıdır.
Vücudun her organını, özelliğine göre işletmek faydalıdır. Mesela; eller, eşyayı kaldırıp indirmekle, ciğerler, bol ve temiz hava alıp vermekle, ayak yürümekle, hafıza okuma ve ezberleme ile kuvvet kazanır ve gelişir.
Ata binmek, bütün vücudu harekete geçirdiği için çok faydalıdır. Vücudu işleten yarışlar, deniz sporları gibi oyunlarda çok faydalıdır. Gerçi kazanan sevinçli, yenilen üzüntülüdür. Fakat ne olursa olsun müsabakalı oyunlar her zaman vücuda faydalıdır.Gemiye binmek ve deniz seyahati kan ve safra gibi sıvıların akımını ve hazmı kolaylaştırdığı için faydalıdır.Vücuttaki su birikimini,hatta cüzzam gibi hastalıkları bile iyi eder. Mümkün olduğu kadar istifra etmemeli. Çünkü; kusma, faydalı gıdayı da dışarı atar.
İtidal, orta yollu hareket vücuda sıhhat, insana izzet, dine hizmet kazandırır.............
Selam ve dua ile

Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz !" Demek ki yemenin ve içmenin önü açılmış fakat sırat-ı mustakimin en güzel temsilcisi Mübelliğ-i Kuran, Fahr-i Cihan, Habib-i Yezdan Hazreti Muhammed Aleyhissalatu Vesselam'ın fiilleri, halleri ve sözleri yolumuzdaki ışıklar olmalı...

İbn-i Sina ise ilm-i tıbbı birkaç cümlede toplayarak şunları söylemiş : Yediğin zaman az ye, yedikten sonra 4-5 saat daha yeme, şifa hazımdadır. Mideyi doldurarak ancak kendine zarar verirsin..

İtidal, orta yollu hareket vücuda sıhhat, insana izzet, dine hizmet kazandırır.rabbim orta yolu bulanlardan eylesin vesselam


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com