Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


klein şişesi ve Moebious Şeridi

Moebious Şeridi, imkansız şekillerden biri olarak biliniyor. İçi - Dışı yok, hacmi sıfır, üç boyutlu, şekli bulunamayan, birbiri içinden kesişmeden geçen, bu yüzden ifade ederken dördüncü boyut gerektiren bir şekil.


Klein Şişesi de Moebious şeridi gibi tek yüzeyli. Şişenin içi ve dışı diye iki bölge tanımlamak mümkün değil. Her ikisi de bir “kesik” içeriyor. Moebious Şeridi’ni yapmak için sonsuz düzlemin kesip yapıştırılması gerekiyor. Klein Şişesi de kendi içinden geçtiği için bir kesik, dolayısıyla bir çeşit süreksizlik içeriyor. Üç boyutlu uzaydaki yansımasında bir kesik varmış gibi görünmesine rağmen, yüzeyini yokladığınızda kapalı ve sonlu fakat sınırsız iki boyutlu bir yüzey olduğu görülüyor. Herhangi bir noktasından başlayıp, keskin bir kenarla karşılaşmadan her yerini gezebileceğiniz, bu yüzden içi ya da dışı diyebileceğiniz bölgesi olmayan bir şekil, nesne. Bu tuhaf şişenin hilesi, yüzeyinin kendisiyle kesişiyor oluşu. Klein Şişesi’nin, kendi gövdesini delip 'içine’ giren, oradan da 'dibine' açılan bir boynu var.

içi dışı olmayan şekiller...





Klein şişesinden esinlenerek yapılan bir bere....

vay be şaşırdım doğrusu paylaşım için teşekkürler. peki bunun faydası nedir acep?

şimdi şöyle söyleyim,şişenin veya maddenin bi faydası olduğunu söyleyemeyiz ama bu durum matematiksel bir ifadenin sonucu.Klein'in bulduğu denklemlerin kullanım alanları tabiki var.birde merak edilen evrenin bu türlü bir oluşumu olup olmadığı...bu şekiller 3 boyutlu gibi görünsede aslında daha üst boyutlular.içi veya dışı yok.şekilde karıncalar içtemi yoksa dıştamı yürüyorlar sorusuna cevap veremiyoruz...

evet onun bilincindeyim. Merak ettiğim bu buluş pratiğe dökülmüş mü? gündelik ya da teknolojik alanda tasarrufu varmı?






bu bina,bu şekiller model alınarak yapılmış...gündelik hayattaki uygulamalarının tamamı nedir,ne kadar geniş bir alandadır bilinmez..ama bu binayı yapanlar kullanmışlar...

çok enteresan. :) sağol. Bu yapılar dışarıdan farklı boyutlarda görünsede sanırım iç kısmı normal boyutlarda değil mi ?

rica ederim..aslında bu ev sadece benzetilmeye çalışılmış.çünkü kullanım amaçlı bir ev olarak yapılmış.eğer birebir yapılmış olsaydı ''içinde'' oturmak kullanılacak bir ifade olamazdı.çünkü içi yok ;)


Matematiğin ilginçlikleri

MollaCami.Com