Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Miniatürk



Miniatürk veya Minyatür Türkiye Park, Türkiye'deki çeşitli eserlerin maketlerinin sergilendiği 60.000 metrekareyle dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parkıdır. Miniatürk, Haliç kıyısında bulunan eski bir park alanına kurulmuştur. 30 Haziran 2001 tarihinde temeli atılan Türkiye'nin ilk minyatür parkı olan Miniatürk, 2 Mayıs 2003 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açılmıştır.



Miniatürk bir açık hava müzesi olarak kurulmuştur. Park, girişten biraz alçaktadır. Giriş, yüksek bir platform olarak bütün parkı yüksekten gözlemleme imkanı sağlar. Sağdan kıvrılan bir rampa yardımıyla giriş platformundan parka geçilir. Parkta şu anda 105 eser sergilenmektedir. Toplam 13 atölyede üretilen bütün eserler birbirinden muhteşemdir. Eserler Türkiye'den seçilmiş tarihi binalar veya yapı topluluklarıdır. Parkın (girişe göre) sol üstlerinde dünyadan birkaç yapıya yer verilmiştir. Günümüzde ayakta olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi gibi bazı yapılar o günkü tahmini görünümlerine göre tam yapılmışlardır. Daha sonra eser eklenebilmesi için boşluklar bırakılmıştır. Su yolları ve göletler parka ayrı bir hava katmıştır ve bazı yapılar suyla güzel ilişkilendirilmiştir. Genel bir yürüyüş yolu sizi bütün parkta dolaştırır. Yol ara sıra ikiye ayrılır, ardından tekrar birleşir. Yolu takip ederken bir göletin ve ardından gelen bir amfitiyatronun üzerinden Boğaziçi Köprüsü yardımıyla geçerek gene parktan yüksekte bulunan kafeye ulaşılır. Kafenin görüşü de seyir tepesi gibidir, parkı tamamen görür. Parktan çıkmak için giriş platformuna geri dönmek gerekir, zaten yollar sizi ulaştırır oraya. Bir rampayla platforma çıkılır ve ardından hediyelik eşya dükkanına geçilir. Çıkış hediyelik eşya dükkanının içinden verilmiştir.

BULUNAN YAPILAR
Miniatürk içinde bir çok tarihi yapıtın büyük maketleri bulunmaktadır.

ANITKABİR

[img width=580 height=435]http://img183.imageshack.us/img183/6918/anitkabirankarack6.jpg[/img]

Anıtkabir'in maket görüntüsüAnkara'da bulunan eserin inşası 1944 - 1953 yılları arasında 9 yılda tamamlanmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın başkumandanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e Türk milletinin şükran duygularının bir ifadesi olan Anıtkabir, 2. Ulusal Mimarlık Akımı'nın önemli yapılarındandır.

BURSA ULU CAMİİ

[img width=580 height=435]http://img505.imageshack.us/img505/5069/bursaulucamiiqo3.jpg[/img]

Emin Onat ile Orhan Arda tarafından projelendirilen ve 15.000 metrekare alan üzerine kurulan anıt mezar, 260 metre uzunluğundaki Aslanlı Yolu, Mozolesi ve Zafer Meydanı ile Cumhuriyet döneminin en önemli ve anlamlı yapısıdır.

SELİMİYE CAMİİ

[img width=580 height=435]http://img177.imageshack.us/img177/134/selimiyeedirneis0.jpg[/img]

Edirne'deki en görkemli Osmanlı yapısı olan Selimiye Camii, 2. Selim adına yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın ustalık dönemi eseri sayılır. 1568-1575 yılları arasında inşa edilen caminin üçer şerefeli ve her bir şerefesine ayrı merdivenlerle çıkılan 71 metre yüksekliğinde dört minaresi vardır. İşlemeli kapısının açıldığı ön bahçe revaklarla süslü 18 kubbe ve sütunla çevrilidir. Caminin müezzin mahfili Kabe'nin tam yarısı olarak tasarlanmıştır. Mermer minberi ve çinileriyle ünlü caminin çinilerinin bir bölümü Rusların Edirne'yi işgali sırasında sökülerek Rusya'ya götürülmüştür. Cami, taş işçiliği, çinileri ve kalem işleriyle de büyük değer taşır.

İSHAKPAŞA SARAYI

[img width=580 height=435]http://img489.imageshack.us/img489/9263/ishakpasasaray6dm.jpg[/img]

Dönemin sancakbeyinin oğlu İshak Paşa tarafından 1784-1785 yılları arasında yaptırılmıştır. Doğubeyazıt yakınındadır. Yapı düzeni Osmanlı saraylarının şemasına uyarken taçkapıları Selçuklu mimarlığının izlerini taşımaktadır. Taçkapıların üzerindeki bezemelerde ise İran'dan Anadolu Selçuklularına, Gürcistan ve Kafkasya'ya kadar farklı kültürlerin işçiliği iç içe geçmiştir. Sarayın yapı ve bezemeleri 1. Dünya Savaşı sırasındaki Rus işgalinde büyük zarar görmüştür. Sarayın en önemli özelliği soğuk iklimin hüküm sürdüğü yörede kalorifer sisteminin ilk örneklerinden birinin kurulmuş olmasıdır.

İnşaallah gezmek görmek nasip olur..

Paylaşımınız için teşekkürler..

inş..
ben teşekkür ederim..

İlk açıldığı zamanlarda gezmek nasip oldu. Hayranlıkla dolaşmıştım içeride.
Türkiye'nin, İstanbul'un en güzel, nadide yerleri avucunun içinde, tabiri caizse. Bol bol da fotoğraf çekmiştik.

Yalnız son zamanlarda aldığım duyum, içeride gayet güzel müzik çaldığıydı. Sanki herhangi bir eğlence parkında gezermişcesine. Üzüldüm açıkçası. Ama bana sormuyorlar ki ne yapayım :)

Güzel bilgi için teşekkürler sn prof...


İnşaallah gezmek görmek nasip olur..

Paylaşımınız için teşekkürler..

ah İstanbula bi gitsemde geziverebilsem oraları...ahhhhh....
tşkkrlr...

rica ederim.. ben teşekkür ederim ilginize..


Gezi Rehberi

MollaCami.Com