Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yalanın İpuçları...

YALANIN İPUÇLARI

Günlük hayat içerisinde kimi zaman gerçek his,tutum ya da tercihlerimizi saklamak,kimi zaman bireysel çıkarımlar elde etmek,kimi zamansa yaptığımız hataların cezalandırılmasından kaçınmak adına yalanlar söyleyebiliyoruz. Söylediğimiz bu yalanlarla burnumuz pinokyo misali uzamasa da,uzmanlar bazı ipuçlarının bizleri yalan söylediğimize ilişkin ele verdiği söylüyor.

1.)Mikro ifadeler:Duygusal olarak heyecan uyandırıcı herhangi bir olay sonrası ilk saniyede verdiğimiz istem dışı yüz ifadeleri. Bu tepkileri kontrol edebilmemiz çok zor. Dolayısıyla,gerçek hislerimizin bir yansıması olarak oldukça bilgilendirici kabul edilebilir. Örneğin,birine bir konu hakkında fikrini sorduğumuzda öncelikle kaşlarını çatmış hemen ardından gülümseyerek bize katıldığını söylemişse yalan söylediğini düşünebiliriz. Çünkü verdiği ilk mimik üzerinde kontrol sahibi değilken, belli bir süre sonrasında verdiği yüz ifadesi bilinçli bir kontrolün ürünü oluyor.

2.)Sözel olmayan ifadelerin birbiriyle uyumsuzluğu:Yüz ve beden ifadelerinin tümünü aynı anda kontrol edebilmek mümkün olmadığından yalan söyleyen bir kişi örneğin yüz mimiklerini uygun bir şekilde ayarlayabilse bile karşısındaki kişinin gözlerine bakmaktan çekinebiliyor. Psikologlar,ağız ve çevresindeki mimikleri dilediğimiz gibi şekillendirebildiğimizi belirtirken,gözlerimiz üzerinde bu denli bilinçli bir kontrol yetimizin olmadığını vurguluyorlar.

3.)Göz teması:Yalan söyleyen kişiler gözlerini genellikle daha sık kırpıyorlar ve göz bebekleri doğruyu söyledikleri zamanlarla karşılaştırıldığında görece büyüyor. Kimi zaman, yalancı dürüst bir insan taklidi yaparak normalden daha fazla göz teması da kurabiliyor. Böyle durumlarda göz teması kurmaktan kaçınmamaya çalışırken, istemsiz olarak bunu abartabiliyor.

4.) Ses tonunda değişim:Yalan söyleyen kişilerin ses tonlarında bir yükseliş gözlemlenebiliyor. Bunun yanı sıra herhangi bir soruya verecekleri yanıt süresi uzayıp, olayları anlatırken sıkça duraklayabiliyorlar.

(Kaynak:Baron, R.A.& Kalsher,M.J. (2005). Psychology from science to practice. sf: 432)

Bilim ve Teknik Dergisi Nisan 2007, s.70

ipuçları için teşekkürler


ipuçları için teşekkürler
;) ;) ;)

Allah böylelerinden uzak etsin aman ben ipucu felan istemiyorum :P

Teşekkürler...

ben herzaman için sözlerden daha çok mimik ve hallere bakarım :)
gözler ve mimikler herzaman doğruyu söyler :)

ayrıca kendim de duygularımı saklayamam. bilemiyorum iyi bir huymu kötü bir huymu ama düşüncelerim yüz haritamdan anlaşılır :)

ipuçları için teşekkürler farukaktaş...


ipuçları için teşekkürler


ipuçları için teşekkürler

Bu bilgiler benim adıma,çok iyi tanıdığım insanlar için geçerli olsa gerek ::)

Onları da bahsedildiği gibi bakışlarından ve daha çok ellerini hareket ettirmesinden anlayabiliyorum. :(

Rabbim şaka bile olsa yalan söylemekten bizleri sakınsın inş.Amin

Teşekkürler faruk kardeşim.


Bu bilgiler benim adıma,çok iyi tanıdığım insanlar için geçerli olsa gerek ::)

Onları da bahsedildiği gibi bakışlarından ve daha çok ellerini hareket ettirmesinden anlayabiliyorum. :(

Rabbim şaka bile olsa yalan söylemekten bizleri sakınsın inş.Amin

Teşekkürler faruk kardeşim.


Rica ederim arkadaşlar, ilginize ayrıca teşekkürler.

Teşekkürler kardeşim.

Bu ip uçlarını bulmada maharetli olduğum söylenir hep :) :) :)

bazen de yalanı nasıl anladığımızın farkında olmayız hissettik deriz. gerçekte ise işte Allah vergisi olan bu haller ortaya çıkarıveriyor durumu :)
bir de yalandan gülümseme konusu vardır, çok ilginçtir. onu da hissettik zannederiz gerçekte ise gülen bir insanın yüzünde çalışan kaslar, yalandan gülen insanın yüzünde çalışmadığından bilinç altımız hemen bunu farkeder ve olayı çözüp beynimize öyle ilettiğinden hemen anlayıveririz. :)


Kişisel Gelişim

MollaCami.Com