Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sakız çiğnemek stres ve endişeyi azaltıyor

Sakız çiğnemek stres ve endişeyi azaltıyor


Yapılan bir araştırmada, sakız çiğneyenlerdeki stres oranının daha düşük olduğu, stres hormonu kortizolün daha az salgılandığı belirlendi.



ANKARA - Avustralya’nın Swinburne Üniversitesi’nden Andrew Scholey ve ekibi, stresli ortamda, sakız çiğnemenin kişilerin davranışlarına olan etkisini araştırdı.
Haberin devamı

Stresi artırıcı ve verimi engelleyici birçok faaliyeti yapmaları istenen yaş ortalaması 22 olan 44 kişi 2 gruba ayrıldı.

Bu faaliyetleri yaparken sakız çiğnemesi istenen gruptakilerin stres oranının, sakız çiğnemeyenlere göre yüzde 10-17 az olduğu, stres hormonu kortizolün az salgılandığı görüldü.

Araştırmacılar ayrıca sakız çiğneyenlerin faaliyetlerdeki genel başarısının diğerlerine göre belirgin oranda fazla olduğunu tespit etti.

Araştırma sonuçları uluslararası bir kongrede sunulsa da araştırmanın bir bölümüne, dünyanın ilk sakız üreticisi Wrigley grubuna bağlı Wrigley Bilim Enstitüsü’nün mali destek vermesi dikkat çekici.

Ayrıca yere atılan sakızların ayakkabının tabanına yapışmasının yarattığı stresin ne oranda olduğu bilinmiyor.

Wrigley Bilim Enstitüsü’nün geçen yıl Japonya’da dokuz kişi üzerinde yaptığı bir araştırmada, sakız çiğnemenin beyindeki kan akımını yüzde 40 artırabileceğini ve hafızayı olumlu etkileyebileceğini göstermişti.

ben sakız çiğnemeyi hiç becermiyorum...hep stresli olucam ozaman ;D ;D

teşekkürler... :)

stres odası diye biyer varya oraya ekleseydiniz keşke boş boş duruyo ;D

buyrun benden herkese stres önleyen sakız.. ;D

dişlerede faydası var diye duydum ayrıca sakız çıgnerken mide çalıştıgı için zayıflamayada faydası vermiş bilgi için teşekkürler leyya


stres odası diye biyer varya oraya ekleseydiniz keşke boş boş duruyo ;D

buyrun benden herkese stres önleyen sakız.. ;D


tşk ;D ;D :P :P

okıuyan gözlerinize saglık vakit ayırdıgınız için ben tşkkr ederim. :) :)

Nasıl bir faydası olursa olsun, sakız çiğnemekten haz etmem. Benim stresimi daha çok arttırıyor. Aynı şeklide biri de yanımda cak cak çiğnediği zaman da çok sinirleniyorum.Gırtlağına yapışasım geliyor. :-\ :)

Sakızı sevenler için stressiz günler dilerim. :)

Haber için teşekkürler Leyya...

:) :) :) :) :) :) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

Kafanizi karistirmak istemem ama ... :) :)

Sakız Çiğnemenin Zararları...


British Medical Journal’da bu hafta yayımlanan bir makalede, aşırı sorbitol tüketiminin tehlikelerine dikkat çekildi.

Pek çok şekersiz sakızda sorbitol isimli tatlandırıcı bulunur. Bir tür laksatif olan sorbitol, ince bağırsak tarafından çok zor absorbe edilir.

Kronik diyare, karın ağrısı ve tehlikeli boyutlarda aşırı kilo kaybı bulunan iki hastanın yemek yeme alışkanlıklarının analiz edilmesiyle birlikte, problemin sorbitol içeren sakızların aşırı tüketimine bağlı olduğu tespit edildi.

Hastalardan birinin 21 yaşında genç bir bayan olduğu, ve günde ortalama 16 sakız çiğnediği, yani günde 18-20 g sorbitol tükettiği açıklandı. 46 yaşında olan diğer hastanın ise, günde yaklaşık 30g sorbitol tükettiği belirtildi.

Sorbitol tüketiminin sonlanması ile, her iki hastanın da iyileştiği ve normal kilolarına döndükleri gözlemlendi.

Uzmanlar, tüketicilerin genellikle sorbitolün muhtemel yan etkilerini bilmediklerini belirtiyorlar. Diyare, karın ağrısı gibi şikayetleri olan kişiler bunun nedeninin sorbitolün laksatif etkisi olabileceğini genellikle düşünmüyorlar.

Sorbitol tüketiminin kronik diyare ve bağırsak bozukluklarının yanı sıra, %20 gibi ciddi boyutlarda kilo kaybına da neden olduğunu söyleyen uzmanlar, sebebi belirlenememiş aşırı kilo kaybının görüldüğü durumlarda, sorbitol içeren yiyeceklerin tüketiminin dikkate alınması gerektiğini belirtiyorlar

:o :o :o :o :o :o

Toplum içinde cakkıdı cakkıdı sakız çiğneyenlere hoş bakılmadığıda aşikar.
Gayri ciddi tavır olduğu toplum içinde biriyle muhattap olurken sakız çiğnemek etiğe uymadığı gibi kocaman balon yapıp şişirmekte bir yarar sağlamıcaktır.

Sakızmı çiğnemek istiyosunuz ::)
Evde tek başımızayken çiğnemek en güzeli... ben çiğnesem iki gün çenem ağrır.
O yüzden çok nadir çiğnerim. :-\


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com