Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Omega-3 yağ asitleri, Alzheimer hastalığının yavaşlamasına vesile oluyor

Omega-3 yağ asitleri, Alzheimer hastalığının yavaşlamasına vesile oluyor

Fareler üzerinde yapılan yeni bir çalışmaya göre, omega-3 yağ asitlerinin bir tipi olan dokosaheksaenoik asitle (DHA) beslenmek, Alzheimer hastalığının yavaşlamasına, hattâ engellenmesine vesile olabiliyor. DHA; balıkta, ette, yumurtada ve takviye ürünlerinde bulunur. Araştırmacılar, fareleri DHA ile beslediklerinde Alzheimer hastalığının gelişmesinde rol alan proteinlerin birikiminin azaldığını gösterdiler. Önceki bazı çalışmalarda da DHA’nın Alzheimer hastalığının tedavisinde faydalı olabileceği ortaya konulmuştu; ancak bu araştırma omega-3 yağ asitlerinin, hastalığın gelişmesinin engellenmesine vesile olduğunu gösteren ilk çalışmadır. Neticeleri Journal of Neuroscience’da yayımlanan araştırmada, bir grup fareye tipik Amerikan diyetine benzeyen, dolayısıyla omega-3 yağ asitlerinin yaklaşık 10 katı omega-6 yağ asidi ihtiva eden bir diyet verildi. Omega-6 yağ asitlerinin omega-3 yağ asitlerine nispetinin çok olması, birçok hastalığın riskinin artmasına yol açar. Diğer üç fare grubu ise, daha sağlıklı olan 1:1’lik omega-6 yağ asidi/omega-3 yağ asidi nispetiyle beslendi. Bir gruba sadece DHA takviyesi verildi, diğer iki grup DHA’dan başka ek omega-6 yağ asidi aldı. Bütün grupların diyetlerindeki karbonhidrat, protein ve enerji miktarı aynıydı. Üç ay sonra DHA verilen bütün farelerin beynindeki zararlı protein oluşumu azaldı. Dokuzuncu ayda ise, sadece tek başına DHA verilen farelerde bu proteinlerin seviyesi düşüktü. Araştırmacılar, tek başına kullanılan DHA’nın, omega-6 yağ asidiyle birlikte verilen DHA’ya göre daha tesirli olduğunu belirtmektedir. (WebMD Medical News 18.04.2008)


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com