Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mangal Tutkunları bu habere dikkat!!



KANSEROJEN MADDE OLUŞMASINI İSTEMİYORSANIZ...

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Kalkınma Vakfınca hazırlanan broşürde, kanserojenlerin oluşmaması için mangal ateşi ile pişirilen et arasında 15 santimetre mesafe bırakılması isteniyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Çevre ve Orman Bakanlığı Stratejik Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesince ortaklaşa başlatılan AB destekli Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi kapsamında, tüketicilerin bilgilendirilmesi için, Tarımsal Kalkınma Vakfı Konya Temsilciliğince broşürler bastırıldı.

Konya'nın yaya yoğunluğu fazla olan noktalarında dağıtılmaya başlanan “Güvenli Gıda” konulu broşürde, sağlıklı yemek pişirme ve hijyenle ilgili önemli noktalara dikkat çekiliyor.

Broşürde, evde yemek hazırlarken yiyeceklerin sağlıklı olması için unutulmaması gereken 4 nokta bulunduğu, bunlar “temizlik, uygun pişirme, soğutma ve çapraz bulaşmaya dikkat etme” olduğu belirtiliyor.

Sağlığı bozan yemeklerin çoğunlukla, hazırlanması sırasında çok basit temizlik kurallarına uyulmamasından kaynaklandığı ifade edilen broşürde, yemeği hazırlamaya başlamadan önce ve iş bittikten sonra ellerin yıkanması gerektiği, yemek yapacak kişinin ellerdeki bıçak kesiklerini su geçirmez bantla kapatması, kurulama bezlerinin sıkça değiştirilmesi, eller ve servis tabaklarının ayrı bezlerle kurulanması gibi öneriler sıralanıyor.

Uygun pişirme sayesinde ise gıda zehirlenmesine yol açan zararlı mikropların öldürüleceği vurgulanan broşürde, şu bilgilere yer veriliyor:

“Et ve et ürünleri, yumurta ve kanatlı etlerini iyice pişirmek önemlidir. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözdürülmelidir. Yemeklerin bir kez daha ısıtılması sırasında, gıdanın bütün kısımlarında sıcaklığın en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir. Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar. Etlerin mangal, barbekü gibi doğrudan ateş üzerinde pişirilmesi de, üzerinde kanserojenlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, ateş ile pişirilen etin arasında 15 santimetre kadar mesafe olmalıdır.”

Mikropların üreme ve toksinlerin oluşmasını engellemek için, pişmiş yiyeceklerden arta kalanların çabucak soğutulup buzdolabına konması, yiyeceklerin pişirilmesiyle soğutulması arasında geçen zamanın 2 saatten daha fazla olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen broşürde, çapraz bulaşmanın engellenmesi için ise çiğ yiyecekler ile pişmiş yiyecekler için ayrı kesme tahtaları veya yüzeylerinin kullanılmasının şart olduğu kaydediliyor.


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com