Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


"... hayatta 'de' sorunu"

"... hayatta 'de' sorunu"

Ülke ve magazin gündeminde, ekonomi gündeminde, şimdi aklıma gelmeyen birçok gündemde, eminim ki başka sorunlar vardır; ama ben bugün ‘de’ sorunundan söz edeceğim.

Türkçe âlimi değilim, yazım hatalarım da olmuştur, ama ben bu ‘de’ meselesine takığım. Aman ‘de’ deyip geçebilirsiniz oysa ‘de’ meselesi çok derinlerde…

Galiba ilkokulda öğretiyorlardı, ‘dahi’ anlamına gelen ‘de’ler ayrı yazılır diye. Hani ‘evdeyim’ derken ‘de’leri kelimelerle yapışık kardeş yapıp, birleştiriyorduk da, ‘ben de özledim ben de’ derken ayrı yazıyorduk. Lakin hemen arkasından gelen ‘resmin var şu an elimde’ derken elimde’nin ‘de’sini ayırmıyorduk. Oysa yurdum insanı, sanıyorum ki, ayırımcı değil, birleştirici unsurları sevdiğinden, aslında dahi anlamına gelen ve kendi başına bir varoluşa haiz olması gereken ‘de’leri de ana-kelimeye bağlamayı seviyor. Dahi anlamına gelen ‘de’ler birleşik yazılıyor. Seyirci kareoke yapsın diye, şarkı yarışmalarında yayınlanan şarkı sözlerinde, o ‘de’ler birleştiriliyor ve bana da olanlar oluyor. ‘Dalgalandım da duruldum’ yerine ekranda ‘dalgalandımda’ satırını gördüğümde, ruhum bir işkencecinin elindeymişçesine daralıyor, bodoslama televizyona saldırmak, o ‘de’leri kanırta kanırta ana-kelimeden koparıp, sonra da ana-kelimeyi ve ‘de’leri özgürlüğüne kavuşturmak istiyorum, lakin elimde değil… Telefon açıp, şu ‘de’leri n’olur ayırın desem, beni deli sanacaklar, sansınlar da, ben ‘de’ sorunumu telefona çıkan kıza anlatırken, kız muhtemelen telefonu yüzüme kapatacak ve ben telefonu telsizinden kıracağım.

De’ üzerinde durulmalı. Çünkü bir takı olan ‘de’ başlı başına bir anlam farklılığı yaratıyor. Miniminnacık oluşuna aldırmayın, yaptığı etki öyle büyük ki… Mesela ‘seni seviyorum’ derse âşık, sevgili ‘ben de seni seviyorum’ yanıtını verirse, soruyorum etkisi aynı mıdır? İlki kadar güçlü müdür? ‘Ben de’ derken bir muhabbet azalması var mıdır, yok mudur? Hiçbir zaman ‘ben de’, ‘ben’ kadar güçlü olamaz ki. ‘De’ diyerek katılmadığımız olaylara karışabiliriz mesela. ‘Ben de gittim’ diyorsanız, buradaki ‘de’ sizi kurtarmaz ama en azından gönülsüz olduğunuzu anlarız.

Bazı kelimelere takığım işte. Bunlardan biri de ‘işte’ sözcüğü. Takıldığım işte sözcüğünün kendisi değil, bazı yerlerdeki kullanımı. Hani çocuk yaramazlık yapıp bir şey kırdığında anne sorar: ‘Oğlum niye kırdın?’ Çocuk cevap verir: ‘İşte!’ Bu ‘işte’ bir çocuğa yakışır, ama büyüklere hiç yakışmaz. Bir büyük yaptığı eylemin sorumluluğunu üstlenmeyip ‘işte’ deyince, yani aslında ‘keyfimin kahyası mısın?’ demeye getirince diyaloğu kapatmış, mantığı, sağduyuyu, anlaşma imkanını devre dışı bırakmış, soruyu soranın da ‘de’lerini attırmış oluyor.

Neyse ‘de’ meselesini yazıp, içimdeki kurtları boşalttım, artık....

Kaynak

Vay be, sırf "de"ler üzerine bir bölüm oluşmuş! Ah keşke bu sorunu çözebilsek. Toplum olarak okumayı, yazmayı hatta konuşmayı fazla sevmiyoruz. Ne demeli kuralları çiğnemeyi bu kadar seven bir topluluğa? Böylesine titizlikle üzerinde durulmuşken bir adım atmanın zamanı mı dersiniz? Böyle kolay mı uyanmak sorumluluklarımıza? Bir çırpıda bu kadar detayla barışmak? "Aman sende" deyip devam mı etmeli yoksa? Neyse bu kadar soruya kafa yormak bana göre değil. Bilmiyormuş gibi bir defa sorumluluk aldın mı sonu gelmez kuralların. :( :'( ;)

Evet beni de bu kadar olmasa da sinir eden bir durumdur. :) Mesela gazetede, dergide böyle hatalar olmamalı.
Bir de sert ünsüzlerin yumuşaması daha doğrusu yumuşayamaması sorunu var. :) Özel isimlerde, sondaki harf yumuşaması, yazıda gösterilmez ya okunuşunda da yumuşatmıyorlar.Mesela Başak'ı şeklinde yazılır tamam bunu herkes bilir.Ama okurken de Başağı diye okuyacağına Başak'ı diye okumuyorlar mı işte o zamanda ben deliriyorum. Sıradan insan değil bu hataları yapan okumuş insanlar.Bir şey sunarken de böyle hatalar kabul edilemez yani.
Birde sitede çok sık karşılaştığım bir yazım yanlışı var faydalı yazılacağına faideli yazılıyor.Bu da arapça bilmenin dezavantajı olsa gerek. :)
Keşke Molla'da da daha dikkat etsek ama ben dahil pek çok üye pek dikkat etmiyoruz.Neyse zaten gazetede makale yazmıyoruz.Ama bu mesajda bayağı dikkat ettim. :)


Türkçe Dil Bilgisi ve Diğer Diller ile İlgili Çalışmalar

MollaCami.Com